Afera "Respiratori"
39

Advokati Novalića, Solaka i Hodžića traže od Schmidta promjenu dijela izvještaja pred Vijećem sigurnosti

A. L.
Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor preduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić poslali su demantij na dio Izvještaja koji će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pročitati danas na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.
Kako kažu njihovi advokati Senad Pećanin, Elmir Jahić i Mirna Avdibegović, Schmidt je u Izvještaju, u dijelu koji je vezan za presudu u predmetu 'Respiratori', naveo optužbe po kojima su oni suđeni, ali po kojima nisu osuđeni.

"U dijelu svog izvještaja opod naslovom 'Okončanje afere Respiratori' navodite da je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu u tom predmetu i da su optuženi osuđeni na kazne zatvora. U stavu 171. svog izvještaja navodite da su 'optužbe protiv Novalića, Solaka i Hodžića uključivale udruživanje radi činjenja raznih krivičnih djela vezanih za zloupotrebu ovlasti, primanje nagrade ili drugih pogodnosti za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih isprava' i sl. U suštini, navodite optužbe po kojima su suđeni, ali ne i po kojima su osuđeni", kazali su.

Podcrtali su da su svi optuženi oslobođeni za krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i djela koja su im s tim u vezi stavljena na teret.

"Dakle, oslobođeni su za optužbe koje navodite u svom izvještaju. Osuđeni su za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja kako je propisano entitetskim zakonom Federacije BiH. Navođenjem samo podataka da su Novalić, Solak i Hodžić osuđeni, a zatim ukazivanje na djela za koja su se teretili, ali bez navođenja da su za ta djela oslobođeni i istovremeno osuđeni za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pri čemu se npr. Fikret Hodžić nikada za to dejelo nije ni teretio, čitalac koji nije upoznat sa temom može biti doveden u zabludu da su osuđeni za Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a na koji način se kreira polutačna informacija", dodaju.

Uputili su molbu Schmidtu da u svom izvještaju unese tačne i potpune informacije, "što neizostavno podrazumijeva i informaciju da su Novalić, Solak i Hodžić podnijeli apelacije Ustavnom sudu BiH ukazujući na povrede njihovih osnovnih ljudskih prava te se očekuje donošenje odluke Ustavnog suda BiH o ovim apelacijama. U vjeri da ćete postupiti na način koji osigurava tačno i potpuno informisanje UN-a o pitanjima koja su sadržana u Vašem izvještaju, molimo vas da izvršite navedene ispravke", napisali su branioci presuđenih u aferi Repiratori.