Afera "respiratori"
276

Advokati Novalića i Hodžića: Imamo materijale koji su direktno oslobađajući za sve optužene

M. G.
Nakon glavnog pretresa na Sudu BiH u aferi "Respiratori" novinarima se obratila odbrana optuženih premijera FBiH Fadila Novalića i vlasnika firme "Srebrena malina", koja je uvezla respiratore, Fikreta Hodžića.

Advokatica premijera FBiH Vasvija Vidović kazala je da je ona tokom glavnog pretresa govorila o formalnim nedostacima optužnice koji su takvi da se u krivičnim postupcima rijetko vide, pogotovo na državnom sudu.

"Mnogo je propusta formalne prirode, od neopisanosti djela pa nadalje. Čuli ste šta sam govorila. Koristit ću se prije svega svim tužiočevim dokazima, jer njihovi dokazi, da se objektivno interpretiraju, dali bi sasvim drugačiji rezultat. Mi smo sami u ovom krivičnom predmetu proveli vrlo temeljite istrage. Saslušali smo i svoje svjedoke. Proveli smo brojna vještačenja po veoma ozbiljnim institucijama i vještacima", kazala je Vidović, dodavši da je potpuno drugačija slika po stavu odbrane od one koju pokazuje Tužilaštvo.

Hodžićeva advokatica Mirna Avdibegović naglasila je da se nisu obraćali medijima tokom postupka, jer smatraju da je istraga tajna i da je sudnica mjesto gdje treba da se iznesu svi navodi o kojima odbrana ima nešto reći.

"Što se tiče same optužnice, mi smo ukazali, iskoristili smo svoje pravne lijekove da ukažemo na neosnovanost optužnice. A što se tiče uvodnih izlaganja odbrane, tu smo ukazali na činjenice koje smo vidjeli uvidom u spis. Dakle, nakon što smo izvršili uvid u spis, tu su svi oni dokazi koje Tužilaštvo nije stavilo u optužnicu. Mi smo došli do materijala koji je direktno oslobađajući po sve optužene, posebno po Fikreta Hodžića, a koji opravdava samu cijenu respiratora od 42 hiljade dolara u tom periodu" istakla je Avdibegović.

Dodala je da to govori u prilog činjenici da nije bilo pranja novca i da nema nikakvog povrata novca ni u jednu državu od onih koje je Tužilaštvo obuhvatilo istragama u ovom predmetu.

Facebook