"Znao je sve detalje"
896

Advokat Tomić: Porodice podnijele prijave zbog afere "Kiseonik", ministra Šeranića treba uhapsiti

V. K.
Advokat Duško Tomić (Foto: D. S./Klix.ba)
Advokat Duško Tomić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nekoliko porodica iz entiteta Republika Srpska, koje tvrde da su njihovi članovi preminuli u bolnicama zbog toga što je u liječenju korišten tehnički umjesto medicinskog kisika, podnijelo je tužbu protiv institucija, potvrdio je za Klix.ba advokat Duško Tomić.
Upravo će advokat Tomić predstavljati porodice u ovom slučaju, a kako je naveo, prije svega se radi o slučaju iz Trebinja, gdje je jedna djevojka preminula nakon boravka na respiratoru.

"Nakon ovih informacija krenuo sam u istragu. Ono što je dobro u svemu jeste da je Tužilaštvo BiH već pokrenulo istragu. Mislim da je krajnje vrijeme da ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić bude uhapšen. Ovo je mnogo veća afera nego što se može zamisliti", rekao je Tomić na početku razgovora.

Tomić naglašava kako se za mnoge sumnja da su preminuli u bolnicama zbog neadekvatnog kisika koji su koristili kao dio terapije.

"Osnovano se sumnja da je mnogo njih, pa čak i Mićo Mićić (gradonačelnik Bijeljine preminuo u decembru 2020. godine op.a.), koji je umro na respiratoru u Banjoj Luci, liječeno kisikom koji nije za medicinske svrhe. Razgovarao sam s bolnicom u Trebinju, gdje mi je potvrđeno da su kupovali kisik, i to medicinski, od kompanije Milojević Gilje gas iz Bijeljine. Pozvao sam tu kompaniju i tu je nastala panika zbog toga što je direktor te firme Slaviša Jović na bolovanju. Vlasnik kompanije Dragiša Milojević, koji je osnovao kompaniju 1992. u Jagodini, a koji živi u Švicarskoj, nije dostupan, ali je bio dostupan njegov zamjenik Zoran Jurošević", govori Tomić.

Advokat navodi kako je Jurošević potvrdio da je sklopljen ugovor o nabavci kisika s bolnicom u Trebinju.

"On mi je rekao da je tačno da su prošle godine napravili ugovor i da su počeli snabdijevati kisikom bolnicu, ali tamo piše kisik u medicinske svrhe, a ne medicinski kisik. On je meni rekao da ja mogu doći da mi pokaže dokumentaciju, ali mene to ne interesuje. Mene interesuje odgovornost klinika, bolnica i ministarstva zdravstva na čijem je čelu Šeranić", pojašnjava.

Naglašava kako je kontaktirao i Agenciju za lijekove i medicinsku opremu BiH.

"Nazvao sam Agenciju za lijekove i medicinska sredstva i tamo sam dobio uvjeravanja da je ta agencija pravovremeno obavijestila lično Šeranića da se radi o tehničkom kisiku, a da se isti nezakonito koristi u medicinske svrhe kao lijek, a nije lijek. Šeranić je to zaprimio, ali se nikada nije oglasio", navodi Tomić.

Tomić također ističe kako je prije 12 godina pisao tadašnjem ministru Dodiku da treba uhapsiti Stanislava Čađu, sadašnjeg direktora kompanije TGT tehnogas.

"Dodik je odgovorio da će ga smijeniti, ali da to nije jednostavno. Na kraju je smijenio Čađu, ali ga je postavio za direktora firme za uvoz kisika. Meni se javila žena koja navodi da u Domu zdravlja u Ugljeviku liječe ljude kisikom koji pune u termoelektrani Ugljevik. Na ovome sigurno neće stati. Pozivam sve koji su izgubili najmilije na respiratorima da se jave. Formirat ćemo grupu, pozvati advokate i naučit ih pameti", rekao je advokat.

Na kraju razgovora Tomić je rekao kako se sada ne treba vršiti analiza kisika koji se trenutno koristi, već se treba izvršiti revizija kisika koji je korišten pri liječenju u bližoj prošlosti.

"Vidjet ćemo koji je kisik korišten. Ovo što sada radi vlada, ona prikriva zločin. Ne treba vršiti analizu sadašnjeg kisika, jer su podmetnuli medicinski kisik. Ministar zdravstva Alen Šeranić je doktor Mengele. Nema više zezanja, idemo naprijed", zaključio je u razgovoru za Klix.ba advokat Duško Tomić.