BiH
8

Advokat: Dokazat ćemo da je država Holandija odgovorna za ubistva Srebreničana

Anadolija
Marco Gerritsen (Foto: Anadolija)
Marco Gerritsen (Foto: Anadolija)
Advokat Marco Gerritsen, koji zastupa udruženje “Majke Srebrenice” u tužbi za smrt blizu 7.000 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, protiv države Holandije, za Anadoliju je izjavio kako očekuje da će Okružni sud u Hagu presuditi da je Holandija odgovorna za zločine koje su se u julu 1995. godine desili u UN-ovoj zaštićenoj enklavi Srebrenica.

“Godine 2007. je počelo suđenje protiv Holandije i protiv Ujedinjenih nacija (UN) i holandski sud je u aprilu 2012. godine presudio da UN nije odgovoran za genocid u Srebrenici jer ima absolutni imunitet za svoje djelovanje. To je žalosna odluka, ali to je tako. Nakon toga, mi smo nastavili tužbu protiv države Holandije”, kazao je on.

Srebreničani u tužbi napisanoj na 300 stranica, koja je podnesena u julu 2007, traže da Holandija odgovara za zločine koje su u “zaštićenoj enklavi” počinile srpske vojne i policijske snage.

Ovaj holandski advokat koji zastupa "Majke Srebrenice", očekuje da će ishod presuda suda u Hagu biti pozitivan za Srebreničane.

“Sedmog aprila ove godine će biti održano usmeno saslušanje u slučaju gdje mi zastupamo “Majke Srebrenice” protiv države Holandije za genocid u Srebrenici. Tada ćemo iznijeti glavne tačke i nakon toga Okružni sud u Hagu će donijeti konačnu presudu o tome. 7. april je vrlo važan dan za nas. S velikim nestrpljenjem čekamo taj dan jer se nadamo da će ishod za našu stranu biti pozitivan. Nakon nekoliko mjeseci ćemo znati rezultat presude”, smatra ovaj advokat.

Vjeruje da će Okružni sud u Hagu donijeti presudu kojom će se jasno kazati da je država Holandija odgovorna za 7.000 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

“Mislimo da će odluka suda biti pozitivna. U međuvremenu se se desili neki slučajevi koji idu u korist našeg slučaja. I zato smatramo da će sud u Hagu presuditi da je država Holandija odgovorna za ono što se desilo u Srebrenici”, kazao je on.

“U najmanju ruku, potvdit će odgovornost države Holandije za ono što se desilo nakon pada enklave, jer u slučaju Hasan Nuhanović, koji je jako važan i za naš slučaj, dokazana je krivica vlade Holandije od momenta kada je enklava pala. Naš slučaj je komplikovaniji jer mi predstavljamo na hiljade osoba, i mi želimo dokazati odgovornost ne samo nakon pada enklave nego i prije njenog pada. Želimo dokazati da je Holandija utjecala i na dešavanja prije nego je enklava pala, ali i nakon toga”, ocijenio je Gerritsen.

Više je nego ubijeđen da slučaj “Nuhanović” može pomoći tužbi za smrt blizu 7.000 Srebreničana protiv države Holandije.

“Slučaj 'Nuhanović' potvrđuje ono što mi spominjemo u našem slučaju. Mi smatramo da je postojala odgovornost i UN-a ali i države Holandije. To je vrlo važno, jer ako prebacite odogovrnost samo na UN, onda država nije odgovorna za dešavanja u Srebrenici. Ali mi tvrdimo da su oboje umiješani. U slučaju 'Nuhanović' glavni argument, koji je potvrdio sud u Holandiji, je da je država Holandija odgovorna. A to je i naš glavni argument od samog početka, i zato je vrlo važno da je u slučaju 'Nuhanović' to potvrđeno”, rekao je ugledni holandski advokat za AA.

Nakon što je Vrhovni sud Holandije 13. augusta 2013. godine donio presudu prema kojoj je država Holandija odgovorna za smrt trojice Srebreničana, oca i brata prevodioca UN-a Hasana Nuhanovića i električara holandske baze u Srebrenici Rize Mustafića, holandski advokat se nada pozitivnom ishodu tužbe i za ostale Srebreničane.