BiH
15

U ponedjeljak prvo ročište u slučaju 8.000 Srebreničana protiv Holandije

Piše: J. H.
Srebreničke majke na protestima u Hagu (Foto: AFP)
Srebreničke majke na protestima u Hagu (Foto: AFP)
Prvo ročište u slučaju tužbe 8.000 Srebreničana protiv države Holandije bit će održano u ponedjeljak pred Okružnim sudom u Den Haagu.

Holandiju su tužile porodice i rodbina 8.000 ubijenih Srebreničana zbog nesprečavanja genocida u toj zaštićenoj enklavi Ujedinjenih naroda.

Srebreničani su tužbu od 300 stranica podnijeli u junu 2007. godine u kojoj traže traže da Holandija odgovara za zločine koje su u zaštićenoj enklavi počinile srpske vojne i policijske snage.

Nakon 14 godina rada na predmetu i sedam godina od podnošenja tužbe, advokatski tim iz Bosne i Hercegovine sutra putuje za Den Haag na prvu raspravu koja će biti održana u ponedjeljak. Kako navode holandski mediji, moguće je da dođe do nagodbe između dvije strane.

"Mi smo i prije zakazivanja rasprave, a nakon podnošenja tužbe u par navrata pokušavali postići neki dogovor, odnosno vansudsku nagodbu. Iako je bilo nekih znakova da su spremni na razgovor, konkretnih rezultata nije bilo. Međutim, nakon presude koja je donesena u predmetu Hasana Nuhanovića, mislim da je realnije da sada postignemo neku nagodbu", kaže za Klix.ba mostarski advokat Semir Guzin i član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane.

Podsjetimo, Vrhovni sud Holandije je 13. augusta prošle godine donio presudu prema kojoj je država Holandija odgovorna za smrt trojice Srebreničana, oca i brata prevodioca UN-a Hasana Nuhanovića i električara holandske baze u Srebrenici Rize Mustafića, Guzin se nada pozitivnom ishodu tužbe i za ostale Srebreničane.

Ranije su Srebreničani tužili i UN, ali je nakon višegodišnjih postupaka na nekoliko sudova u Holandiji, kao i odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, potvrđeno da ta svjetska organizacija uživa imunitet, te se protiv UN-a postupak nije mogao voditi.