Moraju se prilagoditi
133

Advokat Crnovršanin: Ukidanje korona-mjera nemoguće bez obzira na odluku Ustavnog suda

A. B.
Crnovršanin smatra da odluka doprinosi veliki doprinos podizanju standarda vladavine prava
Crnovršanin smatra da odluka doprinosi veliki doprinos podizanju standarda vladavine prava
Odluku Ustavnog suda BiH da su nošenje maske i zabrana kretanja neustavni komentarisao je za Klix.ba advokat Mirsad Crnovršanin navodeći da je ona prikazala prisutnost različitih tumačenja u pogledu primjene mjera sprečavanja širenja virusa.
Kako je kazao Crnovršanin, primjene navedenih mjera su u praksi kod pravnih stručnjaka već na samom početku pandemije, stvarala nedoumice, posebno s aspekta njihove usklađenosti s ustavnim i konvencijskim principima.

"Uočena potreba za primjenom mjera sprečavanja širenja koronavirusa u FBiH, u konkretnom slučaju spornih mjera obaveznog nošenja maski i zabrane kretanja, odnosno uvođenja tzv. 'policijskog sata', s jedne, te neusklađenosti i manjkavosti zakonskih rješenja s druge strane, neminovno su imali za posljedicu donošenje ovakve odluke, što je bilo i očekivano", naveo je.

Odluka Ustavnog suda BiH za građane možda neće donijeti suštinske promjene

Ova Odluka Ustavnog suda BiH, iako možda za građane FBiH suštinski neće donijeti mnogo promjena, smatra da sa pravnog aspekta predstavlja veliki doprinos podizanju standarda vladavine prava i pravne sigurnosti.

"Posebno ako se imaju u vidu implikativne upute i smjernice za usvajanje novih zakonskih rješenja date u odluci, kao i ukazivanje na potrebu provođenja procesa harmonizacije postojećih pozitivnopravnih rješenja u oblasti zdravstva za vrijeme epidemije, odnosno pandemije po uzoru na zemlje Evropske unije, a sve kako bi građani FBiH u potpunosti i na jednak način svoja Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda zagarantirana prava u potpunosti i na jednak način uživali", naglasio je Crnovršanin.

Trenutna epidemiološka situacija u BiH ne pogoduje ukidanju mjera

Ustavni sud BiH utvrdio da je u konkretnim slučajevima prekršeno ustavno pravo na ''privatni život'' te ustavno pravo na ''slobodu kretanja'' pozivajući se na Ustav BiH i Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Crnovršanin smatra da je, shodno navedenom, sasvim opravdano neprihvatanje apelacije u dijelu u kojem je postavljen zahtjev za ukidanjem osporenih Naredbi Kriznog štaba FBiH, odnosno Kantona Sarajevo, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na cjelokupnom području BiH, kao i činjenicu da i dalje egzistira potreba uvođenja zaštitinih mjera stanovništva.

"Uvažavajući privatni život i slobodu kretanja apelanata, Ustavni sud BiH je svojom odlukom ipak ukazao na neophodnost primjene zaštitnih mjera prema stanovništvu, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ali sa posebnom uputom usmjerenom prema organima zakonodavne i izvršne vlasti da se iste moraju i mogu primjenjivati samo u atmosferi punoj razumijevanja uz strogo poštivanje ustavnih i konvencijskih prava, pri čemu se mora strogo voditi računa da izvršni organi prilikom donošenja i provođenja, a zakonodavni organi prilikom kontrole svojim aktivnostima podstiču primjenu konstruktivnijih rješenja u borbi protiv pandemije", pojasnio je.

To znači da ukidanje trenutnih mjera nije moguće iako je Ustavni sud BiH utvrdio povredu ustavnog i konvencijskog prava na privatni život i slobodu kretanja. Kako je dodao Crnovršanin, u ovom slučaju primat nad zaštitom zdravlja cjelokupnog stanovništva FBiH, što je svakako opravdano i u općem javnom interesu.

"Dakle, još jedna važnost ove odluke ogleda se i u otvorenom razmatranju pitanja kriterija kojima bi se trebali rukovoditi prevashodno organi izvršne vlasti u FBiH, prilikom donošenja odluke koja to grupa ustavnih i konvencijskih prava građana FBiH treba imati visok prioritet i odlučujući faktor, kako bi se došlo do mogućih kompromisnih rješenja. Iskreno se nadam da će izvršni, ali i zakonodavni organi u FBiH spoznati značaj ove odluke, te da će u što kraćem roku koji je Ustavni Sud BiH i postavio, izvršna vlast uskladiti svoja normativna rješenja sa Konvencijskim standardima koji regulišu osnovna ljudska prava i temeljne slobode građana BiH", poručio je Crnovršanin.