Kršenje ljudskih prava
32

Ustavni sud ipak nije ukinuo sporne mjere, vlastima dat rok mjesec da ih prilagode

A. Z.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ustavni sud BiH danas je donio odluku da su mjere ograničenja kretanja i nošenja maski tokom pandemije koronavirusa neustavne, ali ih nije ukinuo nego je Parlamentu i Vladi FBiH dao rok da preduzmu potrebne aktivnosti kako bi se naredbe prilagodile.
Naime, Ustavni sud je zaključio da miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda, u konkretnom slučaju prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno naredbama o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kada je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava i sloboda.

No, to ne znači da se naredbe o obaveznom nošenju maski i zabrani kretanje ukidaju i prestaju važiti. Ustavni sud je zaključio da je zahtjev za ukidanje naredbi neosnovan, ali nije ih ukinuo nego je Parlamentu i Vladi Federacije BiH dao rok okd 30 dana da naredbe uskladi s Ustavom i Evropskom konvencijom.

"Neosnovan je dio apelacija u kojem se zahtijeva ukidanje osporenih naredbi, zato što bi takvim ukidanjem, s obzirom na nesumnjiv javni interes za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije, mogle nastati negativne posljedice prije nego što zakonodavna i najviša izvršna vlast preduzmu mjere u okviru svojih ovlaštenja i obaveza", stoji u odluci Ustavnog suda.