BiH
0

Adil Osmanović: Vlasti RS brišu bosanski identitet

Sarajevo-x.com
Iako je dio vlasti RS, Adil Osmanović, jedan od potpredsjednika ovog entiteta, ne štedi kritike na većinsku srpsku vlast. Osmanović tvrdi da je na djelu zatiranje svega što ima predznak bosanskog, pa se izgradnjom novih objekata na mjestu starih ili zaklanjanjem starih vrijednih kulturno-historijskih spomenika, te akcijom izrade novih regulacionih planova, takve namjere sprovode u djelo.

Piše: Asim Bešlija

"Vlasti rade ono što im je davno savjetovala bivša predsjednica RS Biljana Plavšić svojom porukom – 'A, sada mudro'", kaže Osmanović.

To znači da se praktično ono što je zacrtano kao cilj početkom rata, sada realizira odnosno učvršćuje i brani. Tako vlasti u svim gradovima RS gdje je učešće Bošnjaka i Hrvata minimalno, prave planove, dok se manjinski narodi dovode pred svršen čin kada su projekti pred realizacijom i kada je praktično nemoguće bilo šta uraditi.

U najvećem gradu RS, Banjaluci, manjinski narodi, jer politički nisu predstavljeni u lokalnoj skupštini, nemaju načina da bilo šta sugerišu ili da utječu na promjenu odluka koje će biti onakva kako većina odluči. A, većina u banjalučkoj gradskoj skupštini je SNSD.

"Ovdje se radi o urbanističkom brisanju bosanske duhovnosti i kulturalnosti. Oni objekti koji na to podsjećaju se ne žele zaštiti, nego se nastoji da oni propadnu ukoliko nisu već porušeni a da se na njihovim mjestima grade parkirališta i slično tome", naglašava Osmanović

To se radi i tako što se namjerno širi odbojnost prema svemu što ima predznak bosanskog ili bosanski stil, a po čemu je određena sredina bila prepoznatljiva. U ovu vrsta objekata spada i banjalučka tvrđava Kastel koja već godinama propada a da se u njenu zaštitu ništa ne ulaže.

"Mnogi su se nadali da će odlaskom SDS-a i dolaskom SNSD-a puhnuti novi vjetrovi demokratije. Pokazalo se da je politika SNSD-a daleko radikalnija i daleko pogubnije poteze ima od SDS-a", kaže Adil Osmanović.

Osmanović ocjenjuje da je gradonačelnik Banjaluke obični nacionalista i da kao član vladajuće partije u RS ne želi da se bavi određenim problemima kao što je vakufska imovina u gradu i njena zaštita. Pošto se na tome ništa ne radi, gradonačelnik Dragoljub Davidović sa banjalučkim muftijom o tome ne želi ni da razgovora s obzirom da nema nikakvog opravdanja za svoj nerad.

Adil Osmanović, kao potpredsjednik Republike Srpske nema nikakve ovlasti da bilo šta uradi i jedino što mu preostaje jeste da apeluje preko medija da se neki problemi počnu rješavati, ili da te apele šalje entitetskim i državnim institucijama te OHR-u. O formalnosi funkcije koju obavlja dovoljno govori i činjenica da kada je umro doskorašnji predsjednik RS Milan Jelić, entitetske vlasti nisu htjele, do izbora novog predsjednika, ovlasti prepustiti njegovim zamjenicima iz hrvatskog i bošnjačkog naroda.