Regionalni odnosi
62

Adi Ćerimagić: Orban je za BiH veći rizik nego Putin

B. R.
(Foto: Facebook Adi Ćerimagić)
(Foto: Facebook Adi Ćerimagić)
Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Adi Ćerimagić je u intervjuu za švicarski list Neue Zurcher Zeitung izjavio da mađarski premijer Viktor Orban predstavlja veću prijetnju za Bosnu i Hercegovinu nego ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ocijenio je vrijednim pažnje da je Orban odlikovan najvišim ordenom Republike Srpske, da je taj orden sa zahvalnošću prihvatio te da će ga sljedeći mjesec dobiti u Banjoj Luci. Novinar je Ćerimagića podsjetio da je i Putin prošle godine dobio taj orden te da kao takav predstavlja veću iritaciju. Međutim, Ćerimagić ne misli da je to nužno tako.

"Nije nužno, jer za razliku od Putina, Orban je šef vlade države koja je članica Evropske unije i NATO-a i koji se time predaje Dodiku i njegovom narativu. To Dodiku daje kredibilitet i politički kapital. U tom smislu je Orbanova uloga destruktivnija za Bosnu i Hercegovinu od Putinove, jer podriva saveznički konsenzus", upozorio je.

Saglasan je s novinarskom konstatacijom da to djeluje kao kad neko uđe u neprijateljske rovove. Odgovorio je na pitanje kako bi EU i Sjedinjene Američke Države trebale reagirati na rastuće rizike.

"Poluge koje Brisel ima su Srbija i Mađarska. Dodik može pridobiti institucije u RS-u za eventualnu secesiju samo ako ima jasno vidljivu podršku spolja. Zato EU i NATO sada moraju Budimpešti i Beogradu pokazati crvene linije. Mađarska je u ovom aranžmanu tim važnija, jer može iskoristiti svoj veto da zaštiti Srbiju od sankcija i intervencija EU", mišljenja je.

Ćerimagić je odnos između Orbana, predsjednika RS-a Milorada Dodika (SNSD) i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nazvao nekom vrstom bratstva u kojem imaju isti pogled na svijet, sličan način vladavine i uporediv politički stil. Ukazao je da je Dodiku i Vučiću važno da s Orbanom imaju glas u EU i NATO-u.

"No, to što imaju Orbanovu podršku u ovim tijelima također jača njihovu poziciju kod kuće. S druge strane, bliske veze Mađarske sa Balkanom dopuštaju Orbanu da se čini kao regionalni lider i evropski akter: on je u stanju da izveze svoj model vladavine u region", dodaje.

Ćerimagić je u intervjuu za list Neue Zurcher Zeitung naglasio da je, kako je rekao, snažan i jedinstven odgovor EU na ruski napad na Ukrajinu imao pozitivan utjecaj na Balkan. Smatra da se time ljudima poput Vučića i Dodika pokazalo da EU može preduzeti akciju te da je to dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu.