BiH
31

Ademaj: Ustanova Dom zdravlja KS jedna od slabijih karika u zdravstvu

FENA
Zilha Ademaj (Foto: FENA)
Zilha Ademaj (Foto: FENA)
Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj ocijenila je da je Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo jedna od slabijih karika u zdravstvu te da uposlenici negoduju bilo kakvu promjenu u odnosu na njihov dosadašnji rad.

Također je istakla je do sada izbjegavala da poduzima mjere kao što su naredbe ili nalozi te najavila da će održati sastanak s menadžmentom i sindikatom ove ustanove, jer ne postoji dovoljno raspoloženja da bilo šta promijene.

Smatra da je Dom zdravlja prva stepenica za svakog pacijenta koji ostvaruje zdravstvenu zaštitu te da ukoliko uposlenici Doma na vrijeme ne pruže adekvatnu zdravstvenu zaštitu, ispašta ostatak cijelog zdravstvenog sistema u državi.

"Između ostalog, ni radno vrijeme do sada nije bilo usklađeno sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom. Timovi porodične medicine i timovi u konzultativnoj specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti nisu imali puni fond radnih sati, a zakonom je propisano da uposlenici moraju raditi sedam i po sati, s tim da imaju pola sata pauze", dodala je.

Međutim, u domovima zdravlja radno vrijeme je bilo organizirano tako da su timovi radili sat i po sati manje, jer su radili u dvije smjene.

Ministrica ističe da je nadležnost menadžmenta da usklade radno vrijeme sa zakonskim propisima te da odluče da li će uposlenici dolaziti ranije na poslo ili produžiti radno vrijeme.

Njena preporuka je, kaže, bila da se radno vrijeme produži do 21 ili 22 sata, jer je do sada bilo mnogo pritužbi pacijenata da se radno vrijeme završi i prije 20 sati te da veliki broj pacijenata ostane u čekaonici.

"Nedavno je u Domu zdravlja Saraj-Polje roditelj sasvim opravdano napravio incident, jer nije bio primljen nakon dužeg čekanja i upravo zbog toga ne želimo da se takve situacije dešavaju", zaključila je ministrica Ademaj.