BiH
19

Konaković: Nećemo dozvoliti da stane rad Opće bolnice, u međuvremenu zapošljavamo 29 osoba

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac (Arhiv/Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac (Arhiv/Klix.ba)
Na Skupštini Kantona Sarajevo koja danas zasjeda vodila se žustra rasprava o reformi zdravstvenog sistema. Na zastupnička pitanja o tome da je nekoliko medicinskih sestara iz Opće bolnice "Abdulah Nakaš" ostalo bez posla, a da su na njihova mjesta zaposlene druge osobe, ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj kazala je da nije bilo nikakvog otpuštanja.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini KS Sabina Ćudić tražila je komentar od ministrice Ademaj o tome da je nekoliko medicinskih sestara u Općoj bolnici ostalo bez posla, jer su i nakon sedam godina produžavanja ugovora o djelu ostale bez posla nakon isteka posljednjeg ugovora, a da su na njihova mjesta dovedene druge osobe.

"Prije svega želim reći da ukoliko je neko dopuštao da se sedam godina potpisuje ugovor o djelu, i da se to konstantno produžuje, on mora odgovarati jer je to krivično djelo. Niko nije otpušten iz Opće bolnice, već se isključivo radi o prestanku važenja ugovora. Ja ne znam za slučaj da je nekome otkazan ugovor o radu, a da je na to mjesto primljen neko drugi. Tražit ću listu svih koji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama KS u posljednje vrijeme. U nekim ustanovama imamo višak, a u nekim manjak kadrova", kazala je ministrica Ademaj.

Ministrica je također naglasila da bi određeni direktori zdravstvenih ustanova mogli biti smijenjeni ukoliko revizorski izvještaj o radu bude negativan, i ukoliko to ne usvoji Skupština KS.

U raspravu se uključio i premijer KS Elmedin Konaković, koji je kazao da neće dozvoliti da stane rad u Općoj bolnici.

"Nedavno smo odobrili zapošljavanje 29 osoba u Opću bolnicu, jer moratorij na zapošljavanje ne znači apsolutnu zabranu, već saglasnost Vlade KS pa čak kada su u pitanju i ugovori o djelu. Mi moramo sprovesti započetu reformu zdravstva, da se tačno razdvoji primarni, sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite", kazao je Konaković.

On je dodao kako je nečuveno da u Domovima zdravlja radi 125 stomatologa, te da se te stvari moraju mijenjati. Potvrdio je da je određeni broj ljekara napustio Opću bolnicu i prešao u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, ali da će Opća bolnica nastaviti raditi.