Odlasci s KCUS-a
9

Adamović: Anesteziolozi su doveli u pitanje vlastitu egzistenciju da bi ukazali na ozbiljan problem

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Advokat Vlado Adamović, koji zastupa 13 anesteziologa koji su dali otkaze na KCUS-u, kazao je za Klix.ba da je ta odluka donesena prije mjesec, ali da su čekali smirivanje situacije u vezi s koronavirusom u Kantonu Sarajevo.
Adamović nam kaže da će oni raditi još sedam dana, koliko je otkazni rok, a da su onda na ulici.

"Posebno bih apostrofirao to, koliko ima profesija u ovoj zemlji, da je iz neke profesije neka grupa ljudi ukazala na ozbiljan društveni problem dovodeći u pitanje vlastitu egzistenciju. To je meni uvjetno rečeno herojski čin. To je glavna vijest", poručio je.

Smatra da bi bio snažan pomak u društvu kada bi tako radile sve profesije.

"Zamislite oni godinu rade u ovakvim uslovima, mi im apaludiramo i lupamo u šerpe i onda neko mrtvo-hladno kaže 'nismo mi odgovorni nego anesteziolozi koji rade neposredno s pacijentima'. A anesteziolozi ne određuju uslove u kojima rade. I to je to", dodao je.

Otkrio nam je da su se anesteziolozi za ovaj potez odlučili još prije mjesec, otprilike u vrijeme izlaska famoznog pisma u javnost.

"Ponašali su se etično, sačekali da broj pacijenata padne i onda su se odlučili na taj čin. Oni su počeli dobijati pozive iz tužilaštva i počeli su dolaziti kod mene, a onda sam saznao da planiraju dati otkaze, ali da ne žele jer je progresija pandemije. Jednostavno nije bio trenutak. I to je bilo vrlo etično", rekao nam je Adamović.