{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
700 volontera iz 42 zemlje svijeta u Dolini piramida

F
4.6.2011. u 15:07
0
46
700 volontera iz 42 zemlje svijeta u Dolini piramida
0
Bosanska dolina piramida i ove će godine, zahvaljujući više od 700 volontera iz 42 zemlje svijeta i sa šest kontinenata, biti najaktivnija arheološka lokacija u svijetu, rekao je u subotu na konferenciji za novinare u Sarajevu osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" i voditelj istraživačkih radova dr. Semir Osmanagić.
Semir Osmanagić (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Semir Osmanagić (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)

Osmanagić je najavio da Međunarodna radna akcija volontera "Mrav 2011" počinje 5. juna te da će trajati do 5. septembra.

Veliko finale ove jedinstvene volontereske akcije u svijetu bit će druga Međunarodna konferencija o bosanskim piramidama koja će biti održana u Sarajevu i Visokom od 5. do 11. septembra.

"Volonteri će, pod stručnim rukovodstvom arheologa i geologa raditi na čišćenju podzemnog labirinta tunela "Ravne", Bosanskoj piramidi Sunca te Bosanskoj piramidi Mjeseca", rekao je Osmanagić.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com

Voditelj arheoloških radova bit će dr. Sara Acconci iz Milana (Italija), koja je istakla da je među prijavljenim volonterima i 25 arheologa i geologa.

"Ono što želim uraditi, uz njihovu pomoć kao i pomoć volontera, je proširiti sondu na brdu Bosanske piramide Sunca za 100 metara. Također, nastavit ćemo s otkrivanjem terasa na Bosanskoj piramidi Mjeseca te s čišćenjem tunela koji vode ka Bosanskoj piramidi Sunca", pojasnila je dr. Acconci.

Za razliku od prošlogodišnje akcije, kada su volonteri radili u smjenama po sedam dana, ove godine radit će u smjenama po 14 dana.

Volonteri će, najavila je dr. Acconci, biti podijeljeni u tri grupe i upućeni na lokacije Bosanske piramide Sunca, Bosanske piramide Mjeseca i u podzemni labirint "Ravne".

U toku smjene, grupe će stalno biti na istim lokacijama te će na taj način biti bolje informirani o samoj lokaciji na kojoj rade.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com

Dr. Acconci držat će obuku za svaku grupu volontera koji dođu u Visoko.

Iako akcija počinje zvanično u nedjelju, 5. juna, u Visoko je već doputovao prošlogodišnji volonter "Mrava", geolog Richard Hoyle iz Velike Britanije.

Hoyle će, istakao je, raditi geološke analize te pomagati dr. Acconci u njenom radu.

Smještaj i ishrana za volontere osigurani su u visočkom hotelu "Piramida Sunca", a partneri Fondacije u organizaciji ovogodišnje akcije su Općina Visoko, Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona, IGM, World Vision i druge.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: