Radna akcija na piramidama
0

U Visoko dolaze volonteri sa svih šest kontinenata

FENA
Međunarodna radna akcija volontera MRAV 2011. i ove će godine okupiti veliki broj stručnjaka, entuzijasta i volontera koji će od 4. juna do sredine septembra pomagati Fondaciji "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" u istraživanju i uređivanju Bosanske doline piramida.
Zaključno s prvom sedmicom aprila 2011., u Fondaciju su stigle 474 prijave za volontiranje na bosanskim piramidama. Od toga je 285 muškaraca i 189 žena.

Prijave su stigle iz 42 države sa šest kontinenata i to: BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Velike Britanije, Holandije, Irske, Francuske, SAD-a, Švicarske, Njemačke, Norveške, Kolumbije, Švedske, Kanade, Australije, Austrije, Kine, Azerbejdžana, Turske, Finske, Italije, Indije, Indonezije, Egipta, Poljske, Rumunije, Rusije, Češke, Mađarske, Danske, Španije, Brazila, Jordana, Belgije, Estonije, Saudijske Arabije, Argentine i Bugarske.

Među prijavljenima je i 15 arheologa, šest antropologa, osam historičara i sedam geologa.

Najstariji volonter, Smail Sikirić, ima 71 godinu, a najmlađi Nimai Kotnik samo deset godina i dolazi u pratnji roditelja.

S obzirom na to da MRAV 2011. počinje 4. juna očekuje se znatno veći broj prijava koji će ovu akciju učiniti najpozitivnijom aktivnošću na tlu BiH ove godine.

"Projekt istraživanja Bosanske doline piramida i dalje je netipičan za bh. prilike. Veliki je broj zainteresovanih volontera za dolazak u Visoko i učešće na Međunarodnoj radnoj akciji volontera - MRAV 2011. i pored toga što imidž zemlje svaki dan pada zbog političkih problema, korupcije, odbijanja stranog kapitala i investicija", navedeno je u saopćenju Fondacije.

Najveće svjetske piramide su prošle godine u Visoko privukle više od 50.000 turista, vodeće svjetske stručnjake, 500 volontera s pet kontinenata, 45 arheologa i desetine svjetskih medija, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.