Vlada Švicarske
0

4,5 miliona KM za podršku pravosuđu BiH

FENA
Vlada Švicarske Konfederacije osigurala je putem Švicarske agencije za razvoj i saradnju savjetodavnu i finansijsku podršku realizaciji novog projekta u okviru bh. pravosuđa, vrijednog 4,5 miliona KM.

Ugovor u vezi s projektom "Podrška pravosuđu u BiH - Jačanje tužiteljskih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa" danas su u Sarajevu, u prisustvu ambasadora Švicarske u BiH Andrea Schallera, potpisali predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Milorad Novković i Thomas Ruegg, direktor Ureda za saradnju u BiH Švicarske agencije za razvoj i saradnju.

Ambasador Schaller izjavio je tim povodom da je Švicarska zainteresirana za stabilnost i progres u BiH, istaknuvši da osiguranje vladavine prava predstavlja ključni zadatak za svaku vladu.

"Vladavina prava nije sve, ali sve je ništa bez vladavine prava", potcrtao je Schaller, podsjećajući da je njegova zemlja u posljednjih 20 godina uložila oko 365 miliona eura u tranzicijske projekte u BiH te da se ta potpora nastavlja.

Ukazao je na vladavinu prava kao preduvjet za ekonomski prosperitet, naglašavajući spremnost Švicarske, kao složene zemlje utemeljene na različitosti, da vlastita iskustva podijeli s partnerima iz BiH.

"Vladavina prava je previše važna da bi se ostavila samo pravnicima i za nju je potrebna posvećenost političkih lidera i građana", naglasio je švicarski ambasador u BiH.

Potpisivanje spomenutog ugovora pozdravio je i direktor Ureda za saradnju u BiH Thomas Ruegg, navodeći da se radi o pilot-projektu koji je fokusiran na prioritete u sklopu bh. pravosudne reforme.

Napomenuo je da će prva faza projekta jačanja tužiteljstava u BiH biti realizirana u naredne tri i po godine (do 31. marta 2014. godine), te najavio mogućnost njegovog produženja.

Zahvalnost švicarskoj vladi i zadovoljstvo provedbom novog projekta u sklopu reforme pravosuđa u BiH iskazao je predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković, navodeći da temeljni cilj jeste unapređenje rada i kredibiliteta pravosudnog sistema putem jačanja tužiteljskih kapaciteta u vođenju krivičnih istraga u skladu s međunarodnim standardima te pružanje potpore VSTV-u u vršenju nadzora i praćenja tih procesa.

Po njegovim riječima, spomenuti projekt usmjeren je na ostvarivanje četiriju temeljnih ciljeva - unapređenje procesa upravljanja u tužiteljstvima, jačanje saradnje i koordinacije između tužitelja i policije u vođenju istraga, te profesionalizaciju tužiteljskog sistema i animiranje građana u vezi s ulogom tužitelja, odnosno na jačanje kapaciteta VSTV-a BiH u pogledu potpore tužiteljskom sistemu u BiH.