Sud BiH
0

29. aprila početak suđenja Monstrumu s Grbavice

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Početak suđenja Veselinu Vlahoviću, optuženom za zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, počet će 29. aprila ove godine, odlučeno je na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu BiH.

Na statusnoj konferenciji Tužilaštvo BiH najavilo je da će za saslušanje svih svjedoka i provođenje materijalnih dokaza trebati oko 60 radnih dana.

“Pošto će saslušanje svjedoka oduzeti najveći dio vremena, planiramo saslušanje dva svjedoka po danu. Okvirno sam naveo da je Tužilaštvu za provođenje dokaza potrebno oko 60 dana, ali je moguće i da prije bude završeno, kao i što je moguće da će nam trebati više vremena ukoliko dođe do nepredviđenih situacija”, rekao je Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH.

Na upit Sudskog vijeća da se i Odbrana, ako može, izjasni o dinamici provođenja dokaza, advokat Radivoje Lazarević kazao je da ne može precizno reći koliko će vremena trebati za provođenje dokaza, ali da će svakako biti manje nego što je potrebno Tužilaštvu.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je, kao pripadnik paravojnih formacija, u okviru progona počinio ubistva, silovanja, odvođenja u ropstvo, pljačke, kao i da je fizički i psihički zlostavljao nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići tokom 1992. i 1993. godine.

Odbrana je u ranijem obraćanju Sudu BiH zatražila da se optuženom dodijeli dodatni branilac, zbog “obimnosti predmeta”, što je Sud odobrio, ali pod uslovom da samo branilac koji je na glavnom ročištu bude plaćen.

Advokat Lazarević je kazao da ne vjeruje da će nijedan advokat prihvatiti takvu ponudu.

“Ovaj predmet je obiman i zbog efikasnosti i kvaliteta Obrane nama je potreban dodatni branilac, ali ja mislim da niko od advokata neće prihvatiti ovakve uslove. Ovakav predmet zahtjeva dva advokata u punom kapacitetu”, pojasnio je Lazarević.

Tužilac je kazao da se ne protivi zahtjevu Odbrane za dodjelu dodatnog advokata i da o tome Sud treba da odluči.