{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novo suđenje Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću 9. maja

F
18.4.2011. u 18:35
0
0
Novo suđenje Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću 9. maja
0
Novo suđenje Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću 9. maja
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH 9. maja ove godine započet će obnovljeno suđenje Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, optuženima za zločin počinjen u Kazneno-popravnom domu "Kula" u Istočnom Sarajevu.
Tužilaštvo BiH i odbrane Lalovića i Škiljevića, koji su za zločine počinjene u "Kuli" nepravosnažno osuđeni na pet, odnosno osam godina zatvora, na statusnoj konferenciji iznijeli su plan izvođenja dokaza tokom obnovljenog suđenja, javlja BIRN.

"Tužilaštvo ostaje kod prijedloga da se provedu dokazi koji su i tokom prvostepenog postupka provođeni i za sada nema novih dokaza. Ne tražimo da se svi svjedoci saslušavaju kao u prvostepenom postupku, ali ostajemo kod toga da Vijeće prilikom donošenja svoje odluke cijeni sve dokaze", kazao je tužilac Tužilaštva BiH Behaija Krnjić.

Odbrane su najavile da njihovo izvođenje dokaza zavisi od toga koje će dokaze Tužilaštvo iznijeti, ali su najavili i iznošenje novih dokaza.

Nepravomoćnom presudom od 16. marta 2010. godine Lalović i Škiljević su proglašeni krivima za zatvaranje i držanje civila u nehumanim uslovima u KPD-u "Butmir" zvani "Kula", zbog čega su neki od njih i preminuli, kao i za sudjelovanje stražara u fizičkom maltretiranju zatvorenika tokom ispitivanja u tom objektu.

U presudi se navodi da je Lalović bio upravnik KPD-a "Butmir" od kraja juna do sredine decembra 1992. i da je bio odgovoran za njegovo funkcionisanje, dok Škiljević snosi odgovornost za događaje u ovoj ustanovi od kraja decembra 1992. do kraja 1995. godine.

Na ovu presudu je uložena žalba i Apelaciono vijeće je odredilo ponovno održavanje suđenja.

Odbrana Škiljevića zatražila je od Apelacionog vijeća da se saslušaju oni svjedoci koji nisu saslušani u prvostepenom postupku.

"Predlažemo da se saslušaju lica čije saslušanje nije prihvatilo prvostepeno vijeće, ali i tražimo da Tužilaštvo zajedno sa Sudskim vijećem izađe na lice mjesta da bi vidjelo kakav je objekat u kojem je bilo zatočenje civila", istaknuo je branilac optuženog Škiljevića Milorad Rašević.

Odbrana Lalovića je najavila da će tokom glavnog pretresa iznijeti dva nova dokaza i kazala kako smatra da "nije racionalno" da se saslušavaju svjedoci koji su ranije saslušani.

Pred Apelacionim vijećem odbrane su se izjasnile i o prijedlogu Sudskog vijeća za ukidanje dodatnih branilaca optuženima u ovom predmetu.

Branioci optuženih su kazali da ukoliko se želi omogućiti "adekvatna i kvalitetna" odbrana u ovom postupku, da optuženima trebaju dodatni branioci.

"Ova materija je dosta složena i zahtijeva dodatnog branioca. Kakva god da bude odluka Suda, ja ću je poštovati, ali ako se nama ukine pravo na dodatnog branioca, smatram da tužilac ne treba da dolazi u sudnicu sa svojim pomoćnikom", kazao je Rašević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: