Sud BiH
0

Odbrana Lalovića i Škiljevića traži oslobađajuću presudu

Sarajevo-x.com
Iznoseći završnu riječ pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Odbrana Radoja Lalovića, optuženog za zločine u Kazneno-popravnom domu (KPD) “Butmir” na Kuli kraj Sarajeva, zatražila je oslobađajuću presudu.

Optuženi Lalović obratio se Apelacionom vijeću kazavši da je optužnica površna i neutemeljena, te da ga je Tužilaštvo BiH “uvezalo kao realizatora srpskih ciljeva”.

“Tužilac nije dokazao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata niti da sam bio u tome, te da sam imao kriminalnu namjeru”, rekao je Lalović, dodavši da očekuje da će biti donesena časna i poštena presuda.

Lalović je dodao da žali zbog “svakog izgubljenog života i svake patnje”, te je izrazio saosjećanje s porodicama žrtava čiji su članovi bili u KPD-u “Butmir”.

“Njihova smrt nije rezultat mojih djela”, kazao je Lalović.

Slaviša Prodanović, branilac optuženog, rekao je kako Odbrana ne spori zločine koji su se dogodili u KPD-u “Butmir”, ali tvrdi da Lalović nije sudjelovao u njima.

“Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati krivičnu odgovornost mog branjenika. Lalović nije odgovoran za ono za što je optužen, jer za to ne postoje dokazi”, kazao je Prodanović.

Tužilaštvo smatra da su Lalović i Soniboj Škiljević učestvovali u “udruženom zločinačkom poduhvatu” s ciljem progona i etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva. Optužnica ih tereti za zločine u KPD-u “Butmir”, u kojem su bili zatvoreni muškarci, žene i djeca nesrpske nacionalnosti.

U optužnici stoji da je Lalović bio upravnik KPD-a od maja pa do kraja 1992., kada je Škiljević, njegov dotadašnji zamjenik, preuzeo tu funkciju i obavljao je do konca 1995. godine.

Njih dvojica su pred prvostepenim vijećem Suda BiH u martu 2010. godine proglašeni krivima za zatvaranje i držanje civila u nehumanim uslovima u KPD-u “Butmir”, zvanom “Kula”, zbog čega su neki od njih i preminuli, kao i za sudjelovanje stražara u tom objektu u fizičkom maltretiranju zatvorenika tokom ispitivanja.

Nepravosnažnom presudom Lalović i Škiljević su osuđeni na pet, odnosno osam godina zatvora. Na ovu presudu su uložene žalbe i Apelaciono vijeće je odredilo održavanje ponovnog suđenja.

U nastavku iznošenja završne riječi, Prodanović je rekao da je ponašanje prema zatvorenicima bilo nekorektno u periodu dok su bili pod kontrolom policajaca iz Policijske stanice “Kula”. Nakon odlaska policije i dolaska Lalovića na “Kulu”, početkom augusta 1992. godine uslovi su se promijenili i bili su korektni.

Govoreći o 37 osoba koje su uhapšene sredinom maja 1992. godine u Kasindolskoj ulici i dovedene na “Kulu”, Prodanović je kazao da je policija imala ingerenciju nad njima.

“S obzirom na vrijeme hapšenja, optuženi nije imao svojstvo nadređene osobe, niti je imao ovlaštenja nad policijom i vojskom, niti je imao saznanja o njihovom hapšenju, a potom odvođenju i ubistvu”, rekao je Lalovićev branilac.

Tijela 37 odvedenih osoba pronađena su 15 godina poslije, u masovnoj grobnici na Romaniji.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. juni 2011. godine, kada će Odbrana Škiljevića iznijeti završnu riječ.