{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


200 učitelja i nastavnika iz Sarajeva prisustvovalo seminaru u Dubrovniku

14.1.2014. u 16:58
0
21
200 učitelja i nastavnika iz Sarajeva prisustvovalo seminaru u Dubrovniku
0
Udruženje učitelja Kantona Sarajevo je, u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, organizovalo je od 10. do 12. januara seminar za učitelje, nastavnike i profesore u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku.
Ovaj seminar za učitelje i nastavnike jezika ticao se razvijanja jezičkih i komunikacijskih kompetencija.

Seminaru je prisustvovalo blizu 200 učesnika - učitelja, nastavnika bosanskog jezika i književnosti, direktora i pedagoga , kao i predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. Predavanja i radionice su bili raznovrsni, korisni i izuzetno stručni, te su ojačane profesionalne kompetencije učitelja i nastavnika.

Seminar je otvorila mr.sci. Nihada Čolić, predsjednica Udruženja učitelja Kanona Sarajevo, a prisutnima se obratio federalni ministar obrazovanja Damir Mašić, te predstavnici Instituta za jezik, dr.sci. Alen Kalajdžija, mr.sci. Aida Kšo i Muhidin Čolić, koji su promovisali Pravopisni priručnik bosanskog/srpskog/hrvatskog jezika sa gramatikom.

Na seminaru je govorio i tim Green Councila, predvođen predsjednicom Udruženja mr. sci Sanelom Klarić, te predsjednicom Skupštine ovog udruženja Amelom O'Reilly. Bila je tu i Ermina Tahirović, članica Udruženja - učiteljica makrobiotičkog kuhanja. Oni su promovisali zdrav način života i ishrane i vježbe za relaksaciju.

O povezanost nastavnih sadržaja maternjeg jezika u razrednoj i predmetnoj nastavi govorila je Esma Sarajlić, stručna savjetnica za predmet Bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost, a gošće iz Slovenije, predstavnice Agencije za obrazovanje, su govorile na temu "Flipped classroom" i učiteljima ponudili novi koncept realizacije sadržaja u nastavi, što je naišlo na pozitivne kritike i oduševljenje prisutnih.

"Obrazovni program za djecu na TVSA" bila je tema na koju je držao radionicu mr. sci. Haris Dučić, direktor TVSA. Radionica je ponudila veliki broj rješenja, novih ideja i sadržaja. Na seminaru je promovisan prvi zbornik naučno-stručnih radova koji su bili prezentirani na Susretu učitelja "Aida Korjenić" u junu 2013. godine.

Naravno, bilo je vremena i za opuštanje, obilazak starog dijela Dubrovnika, šetnju pored mora, posjetu Cavtatu, a sve to uz muziku i ples. Za taj dio bio je zadužen specijalni gost Armin Muzaferija sa bendom.

Seminar je zatvoren svečanim potpisivanjem memoranduma o saradnji između Udruženja učitelja KS i Udruženja nastavnika i profesora informatike, koji su potpisale mr.sci. Nihada Čolić i mr.sci. Azemina Njuhović, te zajedničkim fotografisanjem, podjelom certifikata i evaluacijom seminara.

Nakon izvršene evaluacije već je na osnovu interesovanja koje su iskazali učesnici počelo planiranje novog, ljetnjeg seminara, saopšteno je iz Udruženja učitelja KS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: