BiH
0

200 učitelja i nastavnika iz Sarajeva prisustvovalo seminaru u Dubrovniku

Klix.ba
Udruženje učitelja Kantona Sarajevo je, u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, organizovalo je od 10. do 12. januara seminar za učitelje, nastavnike i profesore u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku.

Ovaj seminar za učitelje i nastavnike jezika ticao se razvijanja jezičkih i komunikacijskih kompetencija.

Seminaru je prisustvovalo blizu 200 učesnika - učitelja, nastavnika bosanskog jezika i književnosti, direktora i pedagoga , kao i predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. Predavanja i radionice su bili raznovrsni, korisni i izuzetno stručni, te su ojačane profesionalne kompetencije učitelja i nastavnika.

Seminar je otvorila mr.sci. Nihada Čolić, predsjednica Udruženja učitelja Kanona Sarajevo, a prisutnima se obratio federalni ministar obrazovanja Damir Mašić, te predstavnici Instituta za jezik, dr.sci. Alen Kalajdžija, mr.sci. Aida Kšo i Muhidin Čolić, koji su promovisali Pravopisni priručnik bosanskog/srpskog/hrvatskog jezika sa gramatikom.

Na seminaru je govorio i tim Green Councila, predvođen predsjednicom Udruženja mr. sci Sanelom Klarić, te predsjednicom Skupštine ovog udruženja Amelom O'Reilly. Bila je tu i Ermina Tahirović, članica Udruženja - učiteljica makrobiotičkog kuhanja. Oni su promovisali zdrav način života i ishrane i vježbe za relaksaciju.

O povezanost nastavnih sadržaja maternjeg jezika u razrednoj i predmetnoj nastavi govorila je Esma Sarajlić, stručna savjetnica za predmet Bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost, a gošće iz Slovenije, predstavnice Agencije za obrazovanje, su govorile na temu "Flipped classroom" i učiteljima ponudili novi koncept realizacije sadržaja u nastavi, što je naišlo na pozitivne kritike i oduševljenje prisutnih.

"Obrazovni program za djecu na TVSA" bila je tema na koju je držao radionicu mr. sci. Haris Dučić, direktor TVSA. Radionica je ponudila veliki broj rješenja, novih ideja i sadržaja. Na seminaru je promovisan prvi zbornik naučno-stručnih radova koji su bili prezentirani na Susretu učitelja "Aida Korjenić" u junu 2013. godine.

Naravno, bilo je vremena i za opuštanje, obilazak starog dijela Dubrovnika, šetnju pored mora, posjetu Cavtatu, a sve to uz muziku i ples. Za taj dio bio je zadužen specijalni gost Armin Muzaferija sa bendom.

Seminar je zatvoren svečanim potpisivanjem memoranduma o saradnji između Udruženja učitelja KS i Udruženja nastavnika i profesora informatike, koji su potpisale mr.sci. Nihada Čolić i mr.sci. Azemina Njuhović, te zajedničkim fotografisanjem, podjelom certifikata i evaluacijom seminara.

Nakon izvršene evaluacije već je na osnovu interesovanja koje su iskazali učesnici počelo planiranje novog, ljetnjeg seminara, saopšteno je iz Udruženja učitelja KS.