{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srednjoškolci iz Tuzle nagrađeni na akademiji ACES

7.4.2014. u 16:00
25
0
Srednjoškolci iz Tuzle nagrađeni na akademiji ACES
25
Srednjoškolci iz Tuzle nagrađeni na akademiji ACES
Veliki su uspeh postigli srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine na 7. konferenciji Akademije srednjoevropskih škola (ACES) u slovačkom gradu Senec.
Iz 44 vrednovanih projekata pripremljenih u 105 škola iz 15 zemalja srednje i jugoistočne Evrope, zajednički poduhvat studenata Ekonomsko-trgovačke škole iz Tuzle i Elektrotehničke škole u Podgorici dospio je među pet najboljih.

Tema njihovog projekta je bilo položaj i napredovanje žena u društvima BiH i Crne Gore. Napravili su nevjerovatno obiman i kvalitetan rad, proveli sociološko istraživanje mnogih područja društva s naglaskom na položaj žena.

Jedna od tema, koje su obrađivali bila je naprimjer diskriminacija žena na poslu, ali i u porodici. Proučavali su isto kakva je situacija sa rakom dojke i stanje prevencije ove opake bolesti.

Napravili su zanimljivi dokumentarni film o sudbinama četiri Romkinje. Učenici u obje zemlje sarađivali su na obradi tema zajedno sa vladinim organima, ali i sa mnogim nevladinim udruženjima.

U završnici se pokazalo da karakteristike i problemi položaja žena i njihovog napredovanja u društvu su vrlo slični i u BiH i u Crnoj Gori.

Veliki interes je vladao i za drugi projekat u kojem su učestvovali učenici uz BiH - "Svijet je ovaj lopta šarena", čija tema su bile raznolikosti, ali i sličnosti zemalja zapadnog Balkana.

Koordinator projekta je bila srednja škola "Josip Matoš" iz Vukovara, Osnovna škola "Dušan Dugalić" iz Beograda i srednja škola iz Bijele u distriktu Brčko. Profesorica te škole, Danijela Čajić bila je oduševljena kako se uz rad na projektu razvilo druženje đaka iz sve tri škole.

Rekla je da su ovakvi susreti i saradnja mladih važan element procesa pomirenja među narodima zapadnobalkanskih zemalja, bez kojega nema stabilnosti i sretnije prespektive.

Na završnoj svečanosti, na kojoj je govorio poznati austrijski i evropski političar Erhard Busek, inicijator mnogih koraka u interesu mira i saradnje na zapadnom Balkanu, bilo je mnogo predstavnika diplomatskog kora iz slovačke prijestolnice Bratislave. Među njima je bio i Srebreničan Munir Pašagić, koji na molbu bosanskohercegovačke ambasade zastupao našu zemlju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: