{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srednjoškolci iz Tuzle nagrađeni na akademiji ACES

7.4.2014. u 16:00
25
0
Srednjoškolci iz Tuzle nagrađeni na akademiji ACES
25
Srednjoškolci iz Tuzle nagrađeni na akademiji ACES
Veliki su uspeh postigli srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine na 7. konferenciji Akademije srednjoevropskih škola (ACES) u slovačkom gradu Senec.
Iz 44 vrednovanih projekata pripremljenih u 105 škola iz 15 zemalja srednje i jugoistočne Evrope, zajednički poduhvat studenata Ekonomsko-trgovačke škole iz Tuzle i Elektrotehničke škole u Podgorici dospio je među pet najboljih.

Tema njihovog projekta je bilo položaj i napredovanje žena u društvima BiH i Crne Gore. Napravili su nevjerovatno obiman i kvalitetan rad, proveli sociološko istraživanje mnogih područja društva s naglaskom na položaj žena.

Jedna od tema, koje su obrađivali bila je naprimjer diskriminacija žena na poslu, ali i u porodici. Proučavali su isto kakva je situacija sa rakom dojke i stanje prevencije ove opake bolesti.

Napravili su zanimljivi dokumentarni film o sudbinama četiri Romkinje. Učenici u obje zemlje sarađivali su na obradi tema zajedno sa vladinim organima, ali i sa mnogim nevladinim udruženjima.

U završnici se pokazalo da karakteristike i problemi položaja žena i njihovog napredovanja u društvu su vrlo slični i u BiH i u Crnoj Gori.

Veliki interes je vladao i za drugi projekat u kojem su učestvovali učenici uz BiH - "Svijet je ovaj lopta šarena", čija tema su bile raznolikosti, ali i sličnosti zemalja zapadnog Balkana.

Koordinator projekta je bila srednja škola "Josip Matoš" iz Vukovara, Osnovna škola "Dušan Dugalić" iz Beograda i srednja škola iz Bijele u distriktu Brčko. Profesorica te škole, Danijela Čajić bila je oduševljena kako se uz rad na projektu razvilo druženje đaka iz sve tri škole.

Rekla je da su ovakvi susreti i saradnja mladih važan element procesa pomirenja među narodima zapadnobalkanskih zemalja, bez kojega nema stabilnosti i sretnije prespektive.

Na završnoj svečanosti, na kojoj je govorio poznati austrijski i evropski političar Erhard Busek, inicijator mnogih koraka u interesu mira i saradnje na zapadnom Balkanu, bilo je mnogo predstavnika diplomatskog kora iz slovačke prijestolnice Bratislave. Među njima je bio i Srebreničan Munir Pašagić, koji na molbu bosanskohercegovačke ambasade zastupao našu zemlju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: