Općina Novi Grad
0

200.000 KM za obnovu i izgradnju vjerskih objekata

FENA
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić u kući Hadžihalilovića na Dobrinji upriličio je svečano potpisivanje ugovora s predstavnicima vjerskih zajednica za finansiranje projekata crkava i vjerskih zajednica u vrijednosti od 200.000 KM, a koji se odnose na obnovu porušenih vjerskih objekata i participiranje u izgradnji novih.

"Svake godine Općina izdvaja sredstva za pomoć vjerskim zajednicama. Obnovom i izgradnjom ostvaruju se preduvjeti za zadovoljenje vjerskih potreba građana", rekao je načelnik Hadžić.

Medžlisu Islamske zajednice dodijeljena su sredstva za izvođenje građevinskih radova na više vjerskih objekata.

Planirano je rješavanje imovinskopravnih odnosa i projektne dokumentacije za džamiju u Buća Potoku, kao i osiguranje dijela sredstava koje će Medžlis IZ-a odvojiti za izgradnju nove džamije u Dobrinji I.

Vrhbosanskoj nadbiskupiji Sarajevo odobrena su sredstva za tri vjerska objekta, Mitropoliji dabrobosanskoj Sarajevo dodijeljena sredstva namijenjena su za uređenje crkve i pomoćnog crkvenog objekta u Reljevu, dok je Jevrejskoj opštini Sarajevo dato 3.000 KM za edukaciju mladih jevrejske vjere putem projekta "Mala škola judaizma", saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad Sarajevo.