Sarajevo
0

Općina Stari Grad pomaže obnovu Stare pravoslavne crkve

FENA
Stara pravoslavna crkva u Sarajevu
Stara pravoslavna crkva u Sarajevu
Općina Stari Grad Sarajevo do kraja budžetske godine nastojat će izdvojiti još 10.000 KM za obnovu Stare pravoslavne crkve, kazao je na današnjoj pres-konferenciji načelnik ove općine Ibrahim Hadžibajrić.

Naime za kompletnu sanaciju ove crkve, koja je biser kulture Sarajeva i BiH, potrebno je još između 15 i 20 hiljada KM jer joj je zbog požara koji je izbio u maju ove godine bila potrebna sanacija.

Općina Stari Grad do sada je izdvojila 13.000, Grad Sarajevo 10.000 KM, ali kako je kazao paroh Vanja Jovanović nakon što su počeli radovi na sanaciji crkve zaključeno je da je potrebno još novca.

Naglasio je da je upravo hitno djelovanje institucija ulilo povjerenje da će Stara pravoslavna crkva uskoro biti dokraja obnovljena.

Hadžibajrić je istaknuo da Pravoslavna crkva i Općina dobro sarađuju nastojeći riješiti probleme koji nastaju i podsjetio da je Općina pomogla i obnovu Saborne crkve u Sarajevu.

Novinarima se obratio i zamjenik komandira policijske stanice Stari Grad Mirsad Hodžić koji je naglasio da policijske stanice čine sve na pronalasku i hapšenju osoba koje oštećuju vjerske objekte.

Podsjećanja radi požar je izbio 6. maja na krovu pomoćnog objekta Stare pravoslavne crkve, a koji je pravovremenom intervencijom vatrogasaca brzo lokaliziran i ugašen. U požaru nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena znatna materijalna šteta.