{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


19-godišnja djevojka iz Njemačke sedam godina držana u ropstvu

26.5.2012. u 16:35
0
107
19-godišnja djevojka iz Njemačke sedam godina držana u ropstvu
0
19-godišnja djevojka iz Njemačke sedam godina držana u ropstvu
Kalesija
Devetnaestogodišnja djevojka državljanka Njemačke, po imenu Klara, smještena je u sigurnu kuću na području Tuzlanskog kantona nakon što su je iz sedmogodišnjeg ropstva oslobodili službenici MUP-a TK. Djevojka, koja je s majkom 2005. godine došla u BiH i skrasila se u zaseoku Karavlasi kod Kalesije, je bila robinja bračnog para Milenka i Slavojke Marinković, koji su uhapšeni, a 18. maja im je određena mjera jednomjesečnog pritvora.
Nagađa se kako je Milenko Marinković prije sedam godina u Karavlase doveo još jednu ženu – Kristinu iz Austrije. Ona je sa sobom dovela tada dvanaestogodišnju djevojčicu, a kuću Marinkovića, iz nepoznatih razloga, je napustila bez djevojčice. Otada počinje prava noćna mora za 12 -godišnje dijete, koje je bilo izloženo svim oblicima torture od psihičkog do seksualnog zlostavljanja.

"Postoji osnovana sumnja da su supružnici u dužem vremenskom periodu, koji još uvijek nije pouzdano utvrđen, na porodičnom imanju na području općine Kalesija u mjestu Gojčin, zaseok Karavlasi, protivpravno lišili slobode i držali zatvorenu državljanku Njemačke, koja sada ima devetnaest godina, te da joj nisu dozvoljavali kontakte sa ljudima i pohađanje škole, da su se prema djevojci ponašali nehumano, izgladnjivali je i tjerali da radi teške poljoprivredne poslove. Dakle, da su djevojku dok je bila djete i maloljetnica, pa sve do 17. maja 2012. godine protivpravno držali zatvorenu, fizički je zlostavljali i nanosili tjelesne povrede“, stoji u saopštenju Kantonalnog tužilaštva TK

Pripadnici PU Kalesija su 17. maja 2012. godine došli do informacija o zlostavljanju djevojke i o tome odmah obavijestili Tužilaštvo. U koordiniranom djelovanju se reagiralo odmah. Policijske ekipe su izašle na mjesto događaja i pronašle djevojku u psihički i fizički veoma teškom zdravstvenom stanju. Djevojka je odmah smještena na sigurno, te medicinski i na svaki drugi način zbrinuta. Bračni par je odmah lišen slobode. U odnosu na stanje u kojem je zatečena, djevojka je sada u mnogo boljem zdravstvenom stanju.

"Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i izdao naredbe za sve potrebne istražne radnje koje se provode. Naložene su provjere koje je neophodno izvršiti. O događaju je obavještena Državna agencija za istragu i zaštitu koja je uključena u istragu, kao i neke druge agencije i organizacije. Također je obavješteno i Tužilaštvo BiH, kao i druge institucije koje su uključene u zbrinjavanje i staranje o djevojci. Istraga u ovom predmetu je u toku“, navode u Kantonalnom tužilaštvu.

Nezavanični saznajemo kako će se u cijeli slučaj ukljuliti i INTERPOL i njemački istražni organi. Zbog čega u Kantonalnim tužilaštvu o hapšenju nračnog para Marinković i oslobađanju djevojčice nisu ranije obavjestili javnost. Obrazložili su šutnju riječima kako je sigurnost djevojke i zaštita istražnih radnji u ovom slučaju prioritet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: