BiH
43

18.200 gostiju iz BiH i više od 40 zemalja svijeta posjetilo Parlament BiH

SRNA
Parlamentarna skupština BiH obilježila je danas 10 godina od početka realizacije Programa "Otvoreni parlament", prvog osmišljenog projekta jedne institucije na bilo kojem nivou vlasti u BiH, zahvaljujući kojem je do danas Parlament BiH posjetilo 18.200 gostiju iz BiH i više od 40 zemalja svijeta.

Projekat je sa punom primjenom počeo 25. maja 2005. godine, sa osnovnim ciljem da rad najviše zakonodavne institucije u BiH približi najširim slojevima građana, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom posjeta je svim učesnicima "Otvorenog parlamenta" predstavljena organizacija rada i najvažnije funkcije Parlamentarne skupštine BiH, a gosti su bili u prilici da obiđu i najveće sale u zgradi zajedničkih institucija BiH u kojima se održavaju sjednice domova Parlamentarne skupštine BiH.

Gosti imaju priliku da se tokom obilaska upoznaju o zakonodavnom procesu u Parlamentarnoj skupštini BiH, načinu donošenja odluka na sjednicama domova, sistemu glasanja, rasporedu sjedenja u salama - za poslanike i delegate, predstavnike stručnih službi, Vijeća ministara BiH, te predstavnike medija, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija sa programskim ciljevima u BiH.

U nastojanju da stvori kvalitetne uslove za prihvat i informisanje gostiju, u okviru ovog projekta je od 30. septembra 2009. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH u funkciji je Centar za posjetioce koji je lociran u prizemlju zgrade.

Ovaj prostor namjenski je projektovan da bi omogućio da se gosti Parlamentarne skupštine BiH na savremen način upoznaju o istoriji, značaju, aktivnostima i planovima u radu ove institucije, te da ostvare direktan kontakt sa poslanicima i delegatima.

U Centru su dostupne promotivne publikacije koje dodatno objašnjavaju rad Parlamentarne skupštine BiH.

Iako je Parlamentarna skupština BiH otvorena za sve zainteresovane goste, primarna ciljna grupa programa "Otvoreni parlament" su mladi, i zbog toga je Parlament BiH čest domaćin učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima univerziteta iz BiH.

S obzirom na to da nastavni programi ne stvaraju uvijek prostor za ovakve posjete institucijama BiH, "Otvoreni parlament" predstavlja vrlo koristan način da se mladi već od najranijeg doba upoznaju o demokratskim procesima i da se i na ovaj način ukloni jaz između pojedinca i institucija zakonodavne vlasti.

Program "Otvoreni parlament" za posjetioce Parlamentarne skupštine BiH, koji u organizovanu posjetu najvišem zakonodavnom organu BiH dolaze izvan našeg jezičkog područja, realizuje se i na engleskom jeziku.