BiH
262

14 uhapšenih u BiH i Srbiji zbog ratnih zločina u Štrpcima i Višegradu

Klix.ba
Objekat u kojem su žrtve opljačkane, zlostavljane pa ubijene na obali Drine
Rano jutros, po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istovremeno na području dvije države provedena je policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih osoba, od čega 10 u BiH i četiri u Republici Srbiji.

Među uhapšenima su i komandant interventne višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osuđenika Milana Lukića, Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević.

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd-Bar, oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afroazijskog porijekla.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirale zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana intenzivno na području BiH i Srbije, u saradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog stravičnog zločina, koji je bio nerasvijetljen 19 godina.

Detaljnom i temeljitom istragom prikupljeni su dokazi o počiniteljima ovog zločina, a tužioci iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih vojnih dužnosnika VRS iz tog perioda, kao i direktnih izvršilaca koji su učestvovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu.

Za otmicu i ubistvo u Štrpcima za sada je odgovarao jedino Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. On je 9. septembra 2002. godine presudom Višeg suda u Bijelom Polju, osuđen na 20 godina zatvora. Ranisavljević je bio pripadnik voda "Osvetnici" u sastavu interventne čete kojom je komandirao Inđić.

Kako je sud u Bijelom Polju utvrdio, putnici su izvedeni iz voza, odvedeni u školu u Prelovu u višegradskoj općini, gdje su opljačkani i pretučeni, a zatim, odvedeni do napuštene kuće blizu Drine i ubijeni.

Ova istraga primjer je dobre i efikasne saradnje između tužilaštava dvije zemlje, a na temelju Protokola o saradnji, jer se radi o ratnom zločinu, gdje se počinjenje ratnog zločina, njegove žrtve i svjedoci, nalaze na području dvaju država.

Glavni tužioci Salihović i Vukčević istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima, koji je uspio rasvjetliti zločin, te na taj način donijeti nadu i pravdu obiteljima žrtava, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinitelja, navodi se u saopćenju za javnost.

Osumnjičeni će tokom dana, biti predati postupajućim tužiocima, koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštva BiH i Srbije, nastavljaju zajedničku saradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu bit će informirani MKSJ, MMKS kao i Vijeće sigurnosti UN-a.