BiH
4

Slijedi prijedlog pritvora za osumnjičene za ratni zločin u Štrpcima

Klix.ba
Tužilaštvo BiH pozdravlja informacije iz Srbije da je određen pritvor za svih pet osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu 1993. godine.

Kako jed večeras saopćeno, Tužilaštvo BiH će također, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene koji su lišeni slobode u BiH.

Glavni tužitelj Goran Salihović uputio je izraze zahvalnosti glavnom tužitelju Srbije Vladimiru Vukčeviću za izuzetno profesionalnu zajedničku saradnju u ovoj akciji.

Radeći u interesu žrtava, a s obzirom da se za posmrtnim ostacima 16 žrtava još uvijek traga, Tužilaštvo BiH će u narednom periodu insistirati kod nadležnih institucija BiH i Srbije da se nastavi traženje nestalih na lokaciji Perućac, te da se u te svrhe izvrši pražnjenje jezera u potrazi za posmrtnim ostacima.

Ovo lišenje slobode prvo je zajedničko i istovremeno lišenje slobode osumnjičenih u predmetu za ratne zločine na području dvije države u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.