Komentari (253)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Što se tiče Ive Andrića, dva fakta me asociraju na njega. 1. Ivo Andrić jedne prilike reče:"Čovjek je uvijek dužan svom zavičaju. Zavičaj je onaj koji nas formira." 2. Ivo Andrić je SR BiH, poklonio kompletan iznos „Nobelove nagrade“ u cilju unaprijeđenja narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine.
Ivo Andrić je čovjek koji je proslavio Bosnu i Hercegovinu. A ti Gaetano možeš samo da se jedeš zbog toga. Je li ti to jasno ?
@Gaetano Govorim o tvojim stavovima koje si prije iznosio, o tome govorim.
PRIKAŽI ODGOVORE (16)
Ljudi kojima je svaka druga rijec najsocnija psovka, a svaka prva primitivno nipodastavanje, nasli se ovdje da daju komentare o Andricu i Selimovicu. Tmurna buducnost.
Mason. To kao prvo. Imao je dobrih recenica, ali samo zbog ovog prvog je postao veliki pisac.
@ Gaetano idiote Za tvoju inf prof Sam bosanskog jezika i knjezevnosti sa dvije diplome . Ali sta ces ,nisi ti kriv sto mozga nemas
Hahaha, kako je lijepo vidjeti ove sto su dobro upuceni u Andricev knjizevni opus i, ocito, se u njemu pronasli, kako pljuju po tom velikanu. Mada, ima i onih koji nisu, ali vazno je da pljuju, svaki dan na svaku temu i svako ime koje nije Muslimansko. To im je. ocito, smisao zivota. A ne znaju, da covjek ne moze pisati, na nacin na koji je to Andric cinio, o jednom mjestu i narodu, bez da gaji simpatije prema istom. Da ne obozavam Dostojevskog, Andric bi mi bio na prvom mjestu. I da nikada nije dobio Nobela, meni bi bio jednako drag jer je jedino on umio jednom recenicom defiirati mentalitet jednog naroda i u cjelosti, prirodu covjeka.
Koliko ono Muslimana dobi Nobelovu nagradu hihi a da nijedan hihihi
KAKO JE RIM KREIRAO SRBE HRVATE BOSNU BOŠNJAKE Srbi ( latinski servi, serbi = rob slugan ) Hrvati ( latinski cretino, croatino = budalina kreten ) Bosna ( latinski bos + nae = volčine govedine ) A šta Turci misle o " svojim " BOŠNJACIMA : tur. bosh + nyak = beskućnik, fukara; izv turski bos + nya = ničija zemlja (pravni status kolonije, latinski terra nullius ) -Portal "KLIX" (naziv nije nikakva "misterija" već obična igra riječi: C(hato)LICS ) koji moderira fanatična katolička mladež (pa u misiji "civiliziranja glupih Bosanaca" mnogi naprave desetine hiljada postova - istinski fanatizam!) cenzurira URL adrese portala Vaše Kraljevske Porodice http://ow.ly/pCeWG
Ivo Andrc -Bosanci niti imaju osjecanja, niti casti u srcu niti pameti u glavi. tu se misli na poturice
„Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Dobrica Ćosić, Deobe „Laž je srpski državni interes.“ Dobrica Ćosić „Laž je u samom biću Srbina“. Dobrica Ćosić „U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina." Dobrica Ćosić "Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž..." Dobrica Ćosić tu se misli na posrbljenu tursku kopilad
Znao je Ivo Andric s kim ima posla u Bosni. Zato je i otisao u Beograd. Zato je i Mesa otisao u Beograd. Zato su i mnogi drugi napustili zle bosanske kasabe, pune zavisti i neopisive mrznje. Muslimani najvise mrze one koji ih podsjecaju na porijeklo jer oni se istine boje vise od svega. Niko ih nije bolje opisao od velikog Ive Andrica, zato ga tako slijepo mrze. Mrzite i dalje, nista vam drugo i ne preostaje, nesrecnici.
ha ha ha mi znamo svoje porijeklo ... znas li ga ti tursko kopile? Koji su to mnogi napustili? drzis se komunjare selimovica koji je novele tj bajke pisao kao da je neka historija. Dzaba ti taj komunjara selimovic, cedomir kusturica a i ta drolja brena. Nema vece prokletinje od vas na ovome dunjaluku.
@sundance Ti si legao ko kec na desetku da potvrdis istinitost mog komentara. Pravi si primjerak muslimana. Hvala na javljanju i prijatno.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
"Po izbijanju Drugog svjetskog rata, zbog neslaganja sa vlastima u Beogradu podnosi ostavku na mjesto ambasadora" ???????????? Па што се онда вратио у Београд да живи на најружнијем месту на свету тј. Зеленом Венцу , а ја ћуо да су му Ваши савезници из Другог С.Р. нудили великом српском нобеловцу да живи у Швици ???? Стан у коме је живео нобеловац је претворен у Музеј Иве Андрића . Музеј Иве Андрића се налази на Андрићевом Венцу бр. 8 .Зелени Венц и Андрићев венац су две различите локације у Београду . Е сад пошто измишљате ја ћу Вас питати истину која ће Вас заболети највише. Колико књига је велики нобеловац написао на Латиници? Лично за мене Латиници и Ћирилица су иста писма.
Санцаклијо ко ти укро барбику?
kao pisac bio je genije kao čovjek karina
Jedan,jedini veliki Ivo..Andricgrad zauvjek.
Svakih 50 god na ovim prostorima pametan ucuti,budala progovori a fukara obogati. I.Andric
Najveci bosanaski pisac, zasto bosanski. Ne samo da je rodjen u Bosni vec je 90% djela napisao o Bosni i na kraju honorar od nagrade dodijelio Bosni i Hercegovini. Ivo Andric nije mrzio muslimane, ako ih je nazivao turcima mozda treba traziti krivce i na bosnjackoj strani jer su se cesto a i danas znali poistovjecivati sa turcima. Nije sve tako crno i bijelo. Ja sam bosnjak a Ivo Andric je moj pisac.
A vi ste strucnjaci za ivu andrica. culi 2 puta na televiziji kako neko kaze da je bio islamofob i to je to! bravo intelektualci. mozda ni tvrtko nije vas ? vjerovatno ni safet beg basagic nije vas jer se izjasnjavao kao hrvat ?
Kad citas Andriceva i Mesina djela kao obaveznu skolsku literaturu i nisu posebna,ali mass ista citas nakon 10-15god onda vidis njihovu velicinu i spoznajes ono pitanje na koje nisi znao odg,a to je sta je pisac htio da kaze
Gaetano, vjerujem da nisi informisan da se Meša isto kao i Ivo sa ponosom iznašnjavao kao Srbin. Kada se uvjeriš u to, vjerovatno ćeš i njega zamrziti.
Profesore smaras brate previse,ako toliko volis Ivu Andrica i Mesu Selimovica daj njihova imena svojim sinovima ili ti unucima i bices zadovoljan.Zlocinac milan lukic je po Visegradu na megafonu govorio ,a i sam sam to cuo,da je upravu Ivo Andric da su muslimani cigani i da ih treba klati,mani se vise Ive previse si napiran s njim,pomiri se sa tim da njegov roman na drini cuprija,kao i njega kao pisca mnogi ne vole ,nije sam gaetano koji ga nevoli ima nas jos
http://postimg.org/image/qobkz4jtd/ Srbin iz Bosne
@ Tvrtko Kotromanic. Zar ne mrzimo svi? Balkanci se radjaju s mrznjom,samo je neki umiju kontrolirati.