BiH
79

117 godina od otvorenja Vijećnica ponovo "oblači" svoje raskošno ruho

Piše: A. Džaferović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kada je 20. aprila 1896. godine svečano otvorena, sarajevska Vijećnica bila je simbol svojevrsne bosanskohercegovačke autonomije u okviru Austro-Ugarske imperije u BiH i najljepša građevina tog doba. Malo ko je mogao pomisliti da će 96 godina kasnije, tačnije u augustu 1992., reprezentativno zdanje biti barbarski spaljeno i time postati simbolom stradanja jedne kulture, jednog grada i naroda BiH.

Danas, 117 godina otkako je svečano završena i predata na upotrebu tadašnjoj gradskoj upravi, Vijećnica ponovno "oblači" svoje raskošno ruho.

Bira se kamen za glavno stepenište

Na veliku radost svih ljudi kojima su tekovine civilizacije svetinja, njena obnova užurbano se privodi kraju. Nakon što je u oktobru ozvaničen završetak treće faze obnove, koji je podrazumijevao grube građevinske radove, rekonstrukciju dijela krova, kamenorezačke radove na fasadi objekta, izradu i ugradnju vanjske stolarije te rekonstrukciju i restauraciju fasade, intenzivirani su radovi na obnovi unutrašnjosti biblioteke.

Rok za njihov završetak je maj 2014. godine, a prema riječima Hasana Ibrahimpašića, direktora kompanije Safege Bosnia, koja vrši nadzor radova, on će biti ispoštovan.

"U velikom stepenu su završeni svi grubi radovi u koje je uloženo više od milion eura. Zidovi su u velikoj mjeri izmalterisani što je bilo jako teško uraditi. Završen je veliki dio gipsane dekoracije, a istovremeno se rade modeli koji će se kasnije montirati. Kada je u pitanju slikarska dekoracija, napravljeni su uzorci, zatim, odabran je kamen koji je predviđen za stepeništa", kazao je Ibrahimpašić.

Dodaje da je trenutno u fazi odabir kamena za glavno stepenište Vijećnice kojima se iz centralnog hola penje na galeriju, a koje je jedino reprezentativno. Urađen je veliki dio elektroinstalacija kao i instalacija za grijanje, ventilaciju i klima uređaje.

Kompleksni i zahtjevni radovi

Ibrahimpašić ističe da su radovi na obnovi unutrašnjosti Vijećnice izuzetno zahtjevni i kompleksni, sve mora biti kvalitetno i završeno na vrijeme. Podsjetimo, unutrašnje radove finansira Evropska unija, a njihova vrijednost je pet miliona eura. Do sada je u rekonstrukciju ovog arhitektonskog bisera uloženo 5.260.000 eura.

Prvobitno je Vijećnica bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine, Vijećnica je služila gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

No, nakon obnove ona će, prema ranijim najavama Gradske uprave, imati drugu namjenu. Sala Gradskog Vijeća će osim sjednica biti korištena za naučne simpozije, recitale, pjesničke večeri...U obnovljenoj Vijećnici mjesto će naći i raritetna izdanja Nacionalne univerzitetske biblioteke.

Vijećnica bi trebala biti svečano otvorena u junu sljedeće godine koncertom Bečke filharmonije.