Udruženje logoraša BiH
0

10.000 tužbi protiv Republike Srpske

Piše: A. Kovač
Savez logoraša BiH je od maja 2007. godine do danas podnio banjalučkom Osnovnom sudu oko 10.000 tužbi protiv Republike Srpske za obeštećenje žrtava koje su prošle kroz logore. Osim banjalučkom, tužbe su predate i trebinjskom sudu, kao i drugim sudovima na teritoriji RS-a gdje su se nalazili logori i gdje su počinjeni zločini.

Prema riječima Murata Tahirovića, predsjednika Saveza logoraša, do danas banjalučki Osnovni sud, kao ni bilo koji drugi sud iz RS-a, nije zakazao niti jednu raspravu po osnovu tužbi, niti se zna kada će zakazati.

„Prošle sedmice imali smo razgovor sa međunarodnim timom advokata koji su spremni da preuzmu sve tužbe u kojima se završi proceduralni dio u BiH, te da tužbe predaju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Međunarodni tim advokata nam je dao i nekoliko savjeta šta uraditi dalje po tom pitanju“, kazao je Tahirović u izjavi u Sarajevo-x.com.

Prema Tahirovićevim riječima, advokati Saveza će podnijeti i zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, da se pokušaju ubrzati procedure oko tužbi da se stvori pravni osnov da se tužbe mogu poslati prema Strazburu.

„Problem je što u BiH ne postoji rok u kojem neki sud mora završiti proceduru oko tužbe. U zakonu piše u razumnom roku, a razumni rok može se tumačiti svakako“, dodao je Tahirović.

Prema riječima Predsjednika Saveza međunarodni tim advokata je kazao da je po međunarodnom pravu razumni rok do godina dana.

„ Problem je, također, što osobe koje su podnijele tužbu su starije populacije i ako se procesi nastave voditi ovim tempom, moglo bi se desiti da mnogi ne dočekaju presude. Još ako uzmete u obzir da nakon presude osnovnog suda predmeti po žalbi idu na regionalni sud kako bi presuda bila pravosnažna, onda to ovim tempom može potrajati i 20 godina“, dodao je Tahirović.

Inače, Savez logoraša je podnio tužbe i protiv Federacije BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske. Ukupan broj tužbi sa Republikom Srpskom iznosi oko 15.000.

„U Crnoj Gori sudski spor je sporazumno riješen i isplate obeštećenja već teku, u Srbiji proces je u toku i vode se rasprave, dok u Hrvatskoj, kao ni u BiH nemamo još nijednu raspravu zakazanu.