BiH
19

FOTO / "Ljubičasti dan" u Tuzli: Oboljeli od epilepsije nisu sami

Piše: D. Brkić
Ljubičasti dan u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ljubičasti dan u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na tuzlanskom Korzu i Trgu slobode održane su manifestacije u povodu "Ljubičastog dana" koji se u svijetu obilježava od 2008. godine, a s ciljem podizanja svijesti građana o epilepsiji i ukazivanju na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima bolesti.

Još u petak je prof. dr. Almasa Kapidžić u Centru za palijativnu njegu bolnice u Slavinovićima održala predavanje o temi "Živjeti s epilepsijom".

"Oboljeli od epilepsije nisu sami i ne smiju biti diskriminisani. Svako ko boluje od epilepsije ima pravo na liječenje. Mi smo se danas okupili kako bismo im pružili podršku i pokazali da mislimo na njih te da nisu sami", kazala je prof. dr. Almasa Kapidžić, predsjednica Lige za borbu protiv epilepsije TK.

"Ljubičasti dan" se širom planete obilježava od 2008. godine na inicijativu devetogodišnje Megan Cassidy iz Kanade. U Tuzli su danas aktivisti nosili ljubičaste odjevne predmete, upoznavali građanstvo o epilepsiji, njenim simptomima i načinima liječenja, a svim oboljelim su poručili kako nisu sami.