Ovih sedam začina morate imati u svojoj kuhinji, svakom jelu daju poseban ukus
Začini svakom jelu daju poseban okus i popravljaju sveukupni dojam. Osim što obogaćuju okus hrane, određeni začini mogu značajno unaprijediti vaše zdravlje.
Začini svakom jelu daju poseban okus i popravljaju sveukupni dojam. Osim što obogaćuju okus hrane, određeni začini mogu značajno unaprijediti vaše zdravlje.
Začini imaju duži vijek trajanja od većine namirnica u kuhinji, zbog toga mnogi ljudi zaborave na njihov rok trajanja. Međutim, taj rok nije jedino na što biste trebali obratiti pažnju.
Dva nova istraživanja Američkog društva za prehranu (ASN) utvrdila su da konzumiranje začina i njihovo uključivanje u prehranu donosi brojne koristi za zdravlje, od pozitivnih protuupalnih dejstava do smanjenja krvnog pritiska i snižavanja holesterola.
Iako možda niste umjetnici u kuhinji možete jednostavno postati pravi majstor. Recept za to je pravilna upotreba začina, a nekoliko savjeta vam je potrebno da usvojite ukoliko želite maksimalan učinak.
Postoji veliki broj začina koji ima značajne koristi za naše zdravlje, ali rijetko koji ima toliko pozitivnih svojstava kao đumbir. Za razliku od drugih popularnih dodataka u ishrani, đumbir je ukusan.
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine danas je predstavila analizu uvoza i izvoza sektora ljekovitog bilja i šumskih proizvoda koji iz godine u godinu bilježi znatne pomake. Kako su kazali iz komore, BiH je napredovala kao izvoznik gljiva, a mora poraditi na unapređenju konkurentnosti meda.
Svima je poznato da raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem povoljno utječe na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tečnosti u organizam i redovno vježbanje. Ipak, ljudi često zaboravljaju da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a trebali bi ih koristiti prilikom pripremanja hrane.