Preporuka nutricionistice
25

Četiri popularna začina mogu vam pomoći kod ublažavanja kašlja i prehlade

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kašalj i prehlada su infekcije dišnog sistema, koje su uzrokovane virusima. Te infekcije mogu uzrokovati simptome kao što su curenje nosa, kihanje, grlobolja, kašalj i blaga groznica. No, neki začini mogu pomoći kod ovih stanja.
Nutricionistica Anjali Mukerjee podijelila je četiri začina koji mogu biti djelotvorni u liječenju kašlja i prehlade. To su: biber, cimet, klinčić i kardamom.

Poznato je da su se oni koristili u tradicionalnoj medicini za liječenje nekih bolesti. No, važno je istaknuti da su naučna istraživanja o njihovoj učinkovitosti ograničena. Možete ih koristiti kao dodatak kod liječenja ovih stanja, a ako simptomi ipak potraju, obratite se ljekaru.

Biber

Biber sadrži spoj zvan piperin, koji ima antimikrobna svojstva. Može pomoći u smanjenju ozbiljnosti simptoma kašlja i prehlade borbom protiv mikroba odgovornih za infekciju. Biber također ima svojstva iskašljavanja, što može pomoći u ublažavanju začepljenja i izbacivanju sluzi iz dišnog trakta.

Cimet

Cimet je jedan od začina koji je veoma dobar za cjelokupno zdravlje. Sadrži antimikrobna i protuupalna svojstva, a može pomoći u borbi protiv mikroba koji uzrokuju infekcije i smanjiti upalu dišnog trakta. Također, može pružiti olakšanje od kašlja umirujući grlo.

Klinčić

Klinčić sadrži spoj eugenol, koji ima antibakterijska i protuupalna svojstva. On može pomoći u ublažavanju simptoma kašlja i prehlade fokusirajući se na bakterije koje uzrokuju infekciju i tako smanjuje upale u dišnom sistemu.

Kardamom

Kardamom također ima antibakterijska i iskašljavajuća svojstva, koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju infekciju i pomažu u otpuštanju i uklanjanju sluzi iz respiratornog trakta, a može pomoći u ublažavanju simptoma poput upale grla i začepljenosti.