Ova navika u ishrani je glavni krivac za povećanje krvnog pritiska
Jedna navika u ishrani može se proglasiti glavnim krivcem koji povećava krvni pritisak, smatra nutricionistkinja Laura Burak.
Jedna navika u ishrani može se proglasiti glavnim krivcem koji povećava krvni pritisak, smatra nutricionistkinja Laura Burak.
Napad panike može biti izuzetno neugodno iskustvo, naročito ukoliko ne znate kojim tehnikama se može ublažiti.
Sistolički krvni pritisak od 90 milimetara žive ili manje, te dijastolički od 60 milimetara žive ili manje označavaju nizak krvni pritisak. Ovo stanje pogađa mnoge ljude, naročito one koji "ulaze" u zrelu životnu dob. Određene namirnice mogu pomoći.
Ako imate visok krvni pritisak, sigurno već znate da imate povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Srećom, on se može mijenjati, govori Darlene Zimmerman sa Henry Ford Heart & Vascular Instituta.
Novo istraživanje tvrdi da je svakodnevno konzumiranje jedne čaše neslanog soka od paradajza jednostavan način za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Loša prehrana jedan je od ključnih faktora za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, zbog čega su studije o povezanosti prehrane i krvnog pritiska veoma važne.
Peti uzrok aritmija su lijekovi koji se ustvari propisuju protiv aritmija, rezultati su to novog američkog istraživanja.
Male, ali trajne promjene u nivou holesterola i krvnog pritiska mogu dramatično umanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanih udara tokom života, pokazuju nova istraživanja.
Povodom Svjetskog dana hipertenizije, Udruženje kardiologa BiH danas je u Štrosmajerovoj ulici postavilo kuću srca u kojoj su građanima sarajeva besplatno mjerili krvni pritisak i starost krvnih sudova.
Anksioznost, koju osjećate kada brinete o porodici, poslu, finansijama ili kada ste u saobraćajnoj gužvi, dovodi barem kratkotrajno do visokog krvnog pritiska, piše Time.