Odluka NS BiH
0

Zrinjski zbog nereda na derbiju dobio novčanu kaznu i zabranu navijačima

N. K.
Navijači Zrinjskog se sukobili s policijom (Foto: Blejsak.info)
Navijači Zrinjskog se sukobili s policijom (Foto: Blejsak.info)
Sjednica Disciplinske komisije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je u prostorijama NS BiH u Sarajevu.
Komisija je, između ostalog, razmatrala izvještaje službenih lica s utakmice 26. kola Wwin Lige BiH između Zrinjskog i Veleža te je donijela niz odluka.

Naime, Zrinjski se kažnjava jedinstvenom novčanom kaznom od 18.000 KM zbog propusta u organizaciji utakmice, upotrebe pirotehničkih sredstava i ubacivanja tvrdih predmeta u teren, nereda na stadionu po završetku utakmice te zbog diskriminirajućeg skandiranja navijača. Sve navedeno u skladu sa članovima 58., 59., 61., 62. i 83. Disciplinskog pravilnika NS BiH.

Komesar za sigurnost Zrinjskog Želimir Puljić se kažnjava novčanom kaznom od 1.500 KM zbog propusta u obavljanju dužnosti, shodno odredbama člana 58. Disciplinskog pravilnika NS BiH.

Potvrđuje se i kazna za Zrinjski zabrane odlaska navijača na jednu gostujuću prvenstvenu ili Kup utakmicu, shodno odluci Disciplinske komisije od 22. novembra 2023. godine (uslovno kažnjavanje). Odluka stupa na snagu shodno odredbama člana 123., stav 6. Disciplinskog pravilnika NS BiH.

Podsjetimo, gradski derbi Zrinjskog i Veleža obilježio je incident nakon utakmice kada su navijači domaćih sišli s tribine te ušli u sukob s policijom, a na kraju je bilo oštećeno 16 policijskih vozila.