Relativno nepoznat sport u BiH
76

Zeničani slobodno vrijeme ispunjavaju Ultimate frizbijem

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ultimate frizbi je sport koji nije toliko poznat u Bosni i Hercegovini, ali u Zenici nekoliko mladih momaka dobro je upoznato sa ovom igrom.

Ove igre se turniri u toj disciplini igraju po cijelom svijetu, a samo u Francuskoj postoji čak 170 ultimate frizbi klubova. Nekoliko igrača iz Zenice odlučilo je da svoje sugrađane upozna sa "novom" igrom.

Sve je počelo formiranjem grupe na Facebooku "Ultimate frizbi Zenica", a kasnije su počela i okupljanja te prvi dueli na Kamberovića polju.

"Prvobitna ideja je bila da se uvede nešto novo, da se zainteresuje omladina, da se družimo. Cilj naše igre je da se registruje klub bez ikakve zarade kao cilja, a nakon toga takmičenje u drugim državama, što i nije toliko teško izvodljivo. Već imamo ponudu da nas klub 'Iris', koji postoji kao košarkaški, ragbi i fudbalski klub registruje kao svoj frizbi klub. Cilj je naravno i da se širom Bosne i Hercegovine probudi želja za ovim dinamičnim i zanimljivim sportom, pa da napravimo i turnir u BiH, jer već postoje klubovi u Lukavcu i Banjoj Luci", izjavio je Denis Telalović, pokretač ideje ultimate frizbija u Zenici.

Ultimate frizbi je igra koja je najviše slična ragbiju, a cilj igre je uhvatiti disk (frizbi) u protivničkoj gol zoni. Teren je podijeljen na tri dijela, od čega je središnji dio za igru i dva polja iza golova u kojima je potrebno uhvatiti disk nakon što proleti kroz gol protivnika, kako bi se računao postignuti poen. Igrač koji u rukama posjeduje disk po pravilu ne smije da trči i sve što može da uradi je da ga proslijedi drugom igraču. Cilj je da se što prije dođe do gola protivnika.

Ultimate frizbi se igra na travi ili pijesku uglavnom "sedam na sedam", dok se može igrati i sa deset igrača u zatvorenom prostoru (dvorani).