Danas u Mostaru
7

Vrhunske sportistkinje voze bicikle od Švicarske do Novog Zelanda i promovišu ženski sport

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Rebecca Wardell, Sarah van Ballekom i Emma Twigg su novozelandske olimpijke koje su dale otkaz na svojim poslovima i krenule u avanturu "Dug put kući". Vozeći se na biciklima od Švicarske do Novog Zelanda žele prikupljati sredstva za podršku i razvoj ženskog sporta i liderstva u sportu.

Njihova današnja etapa dovela ih je do Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, odnosno Odsjeka za sport i zdravlje, gdje su se djevojke družile sa studentima te održale prigodno predavanje.

Radoje Đerić, bivši veslač iz Trebinja i njihov prijatelj, zaslužan je što su one u svoje putovanje uvrstile i našu zemlju.

"Ovo je jedna od najvećih biciklističkih tura u svijetu, a cilj je prikupiti novac za sport, ali i generalno žensko veslanje, koje nije toliko popularno. Mi smo ih uspjeli dovesti kod nas da predstavimo našu državu i Mostar, a djevojke će fakultetu uručiti i jednu prigodnu donaciju", kazao je Đerić.

On kaže kako naši studenti ovako imaju mogućnost da razgovaraju s vrhunskim sportašicama, nositeljicama zlatnih medalja i svjetskih rekorda. Avantura je počela u Lozani 30. aprila, a planirani dolazak na konačno odredište je za dva mjeseca.

"Poznajem ove djevojke već nekoliko godina, jako mi je drago da su tu, da i mi iz neke ne toliko uspješne sportske zemlje vidimo da se može napraviti veliki rezultat, naravno uz pomoć svih u državi", izjavio je.

Emma Twigg, svjetska prvakinja u veslanju iz 2014. godine, kazala je da je veoma sretna što je stigla do Bosne i Hercegovine, čiji je pejzaži podsjećaju na domovinu.

"Sretni smo zbog toplog dočeka, najveće zasluge Radaju na organizaciji ovog dijela putovanja. Dio ovog projekata su i donacije školi u Trebinju, kao i fakultetu u Mostaru, što treba da zahvalimo Međunarodnom olimpijskom komitetu", kazala je Twigg.

Sarah van Ballekom je veslačica, a Rebecca Wardell atletičarka. Djevojke iz Mostara odlaze u Konjic, a na svom dugom putu kući žele vidjeti i most u Višegradu.