sport
11

Vladimir Kličko odbranio titulu svjetskog prvaka

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinski bokser Vladimir Kličko odbranio je naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji prema četiri verzije (WBA, WBO, IBF i IBO) nokautiravši (tehnički) njemačkog Talijana Francesca Pianetu.

Pred gotovo 13 hiljada gledatelja u njemačkom gradu Mannheimu Kličko (37) je tehničkim nokautom u 6. rundi ostvario 18. uzastopnu pobjedu, odnosno nastavio niz nepobjedivosti koji traje već punih devet godina. Bila je to ujedno i jubilarna 60. pobjeda Klička u 63. meču karijere.

Iako je pokazao veliku hrabrost, Pianeta nije bio ravnopravan suparnik ukrajinskom boksera nadimka Dr. Steel Hammer. U prve dvije runde Talijan je s nogu podnosio gromovite udarce Klička, no u četvrtoj su mu noge popustile, te je čak dva puta završio na podu.

U petoj ga je rundi Kličko još jednom uzdrmao, a konačni kraj Pianete uslijedio je rundu kasnije nakon sjajne kombinacije desnom pa lijevom rukom, kojom ga je u konačnici poslao "u zaborav". Nakon što je šest sekundi proveo na koljenima, ali se ipak hrabro ustao, američki sudsija je odlučio skratiti muke Pianeti, na njegovo veliko razočarenje, i obzaniti kraj borbe.

Spomenimo i da je ovaj dvoboj bila samo usputna stanica za Klička kojeg sada 31. augusta očekuje mega-dvoboj protiv Rusa Aleksandra Povjetina, koji u dosadašnjih 25 mečeva nije upisao nijedan poraz, a ostvario je 17 nokauta.