sport
102

Vlada KS nagradila Samardžić: Ovo je moje najveće takmičenje i najbolji rezultat

Piše: I. P.
Foto: F. K./Klix.ba
Aleksandra Samardžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
V.d. premijera Kantona Sarajevo (KS) Muhamed Kozadra i ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić u ponedjeljak su primili "srebrenu" bh. džudistkinju Aleksandru Samardžić

Nakon što je Samardžić ostvarila odličan rezultat osvojivši drugo mjesto na Omladinskim olimpijskim igrama (YOG) u kineskom gradu Nanjingu, u ponedjeljak je za nju i njenog trenera, Branislava Crnogorca, održan prijem u zgradi Vlade KS.

Ministar Šarić je istakao kako su ovi prijemi na sreću česti susreti, a da naši najveći rezultati počinju izgledati kao normalni dok su ustvari uvijek nešto izuzetno.

Premijer Kozadra je pozdravio srebrnu medalju Aleksandre Samardžić.

"Mi podupiremo sportiste u okviru svojih mogućnosti. Voljeli bi da sport ima bolju poziciju od vrha države na niže, ali kad već nije tako KS to pokušava da čini u svakoj prilici", rekao je Kozadra.

Naša srebrena djevojka je od Kantona Sarajevo dobila odgovarajuću novčanu nagradu, a za historijski uspjeh zahvalila se Olimpijskom komitetu, roditeljima, Generalnom sekretaru džudo saveza BiH, Arijani Jah, ted svom treneru Branislavu Crnogorcu.

"Ovo je bilo najveće takmičenje u mom životu i moj najbolji rezultat. Konkurencija je bila izuzetno jaka. Imala sam protivnice iz veće kategorije jer moja kategorija nije bila na ovim igrama. Nisam nezadovoljna ovim rezultatom, ovo može biti samo povod za slavlje", rekla je Samardžićeva.

Njen trener osvrnuo se na ukupni značaj bh. sportskih uspjeha u koje je dodana još jedna vrijedna medalja.

"Najveća pažnja i čast kod rezultata prije svega pripada sportistima, a ja kao trener pomažem. Moram reći da ovi rezultati ne bi bili mogući da nije pomoći KS od kojeg dobijamo najviše razumijevanja. Ovo ulaganje vraćamo najvećim sportskim dostignućima. Aleksandra ima tek 16 godina, a ima rezultate kojima se malo sportista može pohvaliti od rata na ovamo. Ona je osvojila veliku medalju - na prvom YOG-u bronze su donijeli Damir Džumhur (tenis) i Eldin Omerović (džudo), a sada Aleksandra donosi srebro u najtrofejnijem olimpijskom sportu", rekao je Crnogorac.

Olimpijska medalja je tačka na "i", Aleksandra Samardžić je u samo ovoj sezoni pobijedila na dva evropska seniorska kupa. To je zabilježeno kao pobjeda najmlađe osobe u kupu seniora. Također, pobijedila je na dva juniorska evropska kupa, a u jednom evropskom takmičenju je osvojila treće mjesto.

Aleksandru čekaju još tri velika takmičenja: Evropsko prvenstvo za juniore, Svjetsko prvenstvo za juniore, i Evropsko prvenstvo do 23 godine, a onda slijedi pauza nakon koje idu pripreme za narednu, nadamo se uspješnu, sezonu.