sport
43

Uspjeh karijere Aleksandre Samardžić

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosanskohercegovački judo sport nastavlja seriju vrhunskih rezultata na najvećim međunarodnim takmičenjima. Posljednji u nizu uspjeha ostvaren je na Drugim olimpijskim igrama mladih u kineskom Nanjingu, na kojim je Aleksandra Samardžić osvojila srebrnu medalju.

Šesnaestogodišnja članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva do titule olimpijske omladinske viceprvakinje u kategoriji do 78 kg došla je u izuzetno jakoj konkurenciji, pobjedama nad favoriziranim predstavnicama Španije - Sarom Rodrigez i Francuske - Duchene Morgane, dok je u finalnoj borbi, koja je bila izjednačena, poražena od Barbare Matić iz Hrvatske.

Trener bh. judistkinje i selektor bh. tima Branislav Crnogorac na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao je da je izuzetno zadovoljan nastupom naše olimpijke, istakavši da je srebrena medalja ogroman uspjeh za bh. sport.

"Zbog pravila MOK-a Samardžić je na Igrama nastupila u osam kilograma težoj kategoriji, ali to je nije spriječilo da napravi podvig i ostvari briljantan rezultat. Na Igrama je prevazišla sebe, savladavši dvije svjetske viceprvakinje, koje su po rejtingu iznad nje. U finalu je izgubila je zbog jedne opomene. Da je sudilo deset sudija zaredom taj meč, svaki od njih bi to na drugačiji način vidio. Mislim da bi većina sudija dala pobjedu Aleksandri, ali takav je sport. U svakom slučaju, mi smo sretni i zadovoljni", kazao je Crnogorac.

On je istakao da je očekivao da nakon generacije u kojoj su bili Mekić, Miladin, Mrdić, Subotić i braća Lukač nastupi pauza u međunarodnim rezultatima, ali ponovo se pojavila briljantna generacija.

"Ono što postižu Larisa Cerić i sada Alekdandra Samardžić u poseljdnje dvije godine to je prvi vijesnik da će ova generacija biti možda čak i uspješnija. Judo sport u kontinuitetu postiže izuzetne rezultate i najuspješniji je bh. sport u proteklih 10 godina, što smo i definitvno potvrdili i to s ponosom ističemo", kazao je Crnogorac.

Samo u ovoj godini Aleksandra Samardžić je pobijedila na dva Evropska juniorska kupa u Paxu i Budimpešti, na Evropskom seniorskom kupu u Sarajevu, a kruna njene kratke i uspješne karijere je osvajanje srebra u Nanjingu.

"Na takmičenje sam otišla s ciljem da pružim svoj maksimum i osvojim medalju, ali ovaj put sam nastupila u kategoriji iznad one u kojoj inače nastupam i dobila sam teže protivnice. U finalu sam se borila s djevojkom koja već ima dvije svjetske medalje i, iako sam dala sve od sebe, jedna kazna je presudila", rekla je Samardžić.

Istakla je da je ove sezone pred njom svjetsko i evropsko juniorsko prvenstvo, te evropsko prvenstvo do 23 godine, nakon kojeg počinje pripreme za narednu sezonu.

Srebro Aleksandre Samardžić je treće odličje za BiH na Olimpijskim igrama mladih. Na Igrama 2010. godine u Singapuru Damir Džumhur (tenis) i Eldin Omerović (džudo) osvojili su bronzane medalje.

Na Olimpijadi mladih u Nanjingu učestvovalo je više 10.000 sportsta do 18 godina iz 204 zemlje.