Boks
1

Vitalij Kličko: Nema govora o mom odlasku u penziju

Totalsport
Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Vitalij Kličko (Foto: AFP)
Ukrajinski 41-godišnji bokser Vitalij Kličko naglasio je kako još ne razmišlja o odlasku u penziju, iako se o tome u zadnje vrijeme dosta govori.

Takav zaključak mogao je neko izvesti i nakon izjave Vitalija Klička na konferenciji za novinare u ponedjeljak:

"Ukrajinska zastava će se vijoriti visoko i naša nacionalna himna će svirati opet kada Kličko uđe u ring. Ne, ne mislim na sebe. Ja imam brata koji sliči na mene, ali je mlađi i talentiraniji od mene. Mislim na brata Vladimira".

Ubrzo nakon toga je ipak putem Facebooka obznanio kako još ne misli završiti svoju 16-godišnju profesionalnu karijeru.

"Nema govora o mom odlasku u penziju. Žao mi je ako na to nisam dovoljno stavio naglasak na konferenciji za novinare", poručio je Vitalij Kličko, aktuelni svjetski prvak u teškoj kategoriji prema WBC verziji.

Stariji brat Kličko je dva puta držao naslov svjetskog prvaka prema ovoj verziji. Aktuelni je prvak u toj verziji već gotovo četiri godine. Nakon pobjede nad Samuelom Peterom, devet puta je odbranio svoj pojas.

Ove godine je pobijedio Britanca Derecka Chisoru jednoglasnom odlukom sudija u kontroverznoj borbi. Chisora je tada provocirao i Vitalija i Vladimira Klička prije i poslije borbe, a onda je još izazvao svađu sa sunarodnjakom Davidom Hayeom na konferenciji za novinare.

Nedavno je u Moskvi pobijedio dotada neporaženog 27-godišnjeg Nijemca Manuela Charra prekidom u četvrtoj rundi.

U karijeri je Vitalij Kličko izgubio samo dvije borbe, od Chrisa Byrda 2000. godine, te od Lennoxa Lewisa tri godine nakon toga. Njegov 36-godišnji brat Vladimir je svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji prema WBO, IBF i WBA verziji.