Meč 8. septembra u Moskvi
2

Kličko pauzira od politike, sprema se za borbu sa Charrom

Klix.ba
Vitalij Kličko
Vitalij Kličko
Svjetski bokserski šampion, Ukrajinac Vitalij Kličko, je u utorak izjavio da će privremeno pauzirati svoju političku karijeru, kako bi se pripremio za borbu za titulu prvaka teške kategorije protiv Nijemca Manuela Charra.

Četrdesetogodišnji Kličko je na čelu stranke Ukrajinski demokratski savez za reforme (UDAR), koja se trenutno prema istraživanjima javnog mnijenja nalazi na trećem mjestu po popularnosti pred oktobarske izbore. Njegova stranka je veliki kritičar trenutnog predsjednika Viktora Yanukovycha.

Međutim, Kličko je jučer novinarima rekao da će pauzirati sa političkim aktivnostima kako bi se koncentrisao na borbu sa dvadesetsedmogodišnjim Charrom, koja će se ove subote održati u Moskvi. Kličko je obećao da će se politici vratiti odmah nakon meča.

"Tokom augusta su svi na odmorima pa mi je moj tim za vođenje kampanje dao priliku da se okrenem sportu. Kada se borba završi preuzet ću aktivniju ulogu u politici", kazao je Kličko.

Kličko je također rekao da će o politici govoriti mnogo više tokom konferencije za novinare u Kijevu nakon meča.

Charr je izjavio da je borba protiv Klička poklon koji je sanjao cijeli život.

Vitalij i njegov mlađi brat Vladimir su bili veliki pobornici Narandžaste revolucije 2004. godine. Vitalij, zajedno sa UDAR-om koji je formiran 2010. godine, je glavni protivnik Yanukovycha i veliki kritičar zatvaranja bivše premijerke Julije Timošenko.