Važan cilj
208

Udruženje gluhih sportista u BiH piše historiju

Klix.ba
Reprezentacija gluhih BiH
Reprezentacija gluhih BiH
U decembru 2018. godine u Finskoj će se održati Europsko prvenstvo gluhih u futsalu.

Naša reprezentacija prvi put u historiji sporta gluhih u BiH ima priliku da učestvuje. Prvi korak ka tom važnom cilju jesu kvalifikacijske utakmice. Žrijebom za učešće na Evropskom prvenstvu gluhih u futsalu odlučeno je da naša reprezentacija igra kvalifikacijske mečeve u Cardiffu u grupi s Velsom, Turskom i Švedskom 19. i 20. januara naredne godine.

"Ovaj događaj od izuzetne je važnosti kako za Udruženje gluhih sportista u BiH i za sve sportiste oštećenog sluha tako i za cijelu našu državu koju će naši reprezentativci dostojanstveno predstaviti na ovom prvenstvu", istakao je predsjednik Udruženja Sanel Pamuk.

Naglašava i to kako članovi Udruženja, aktivni sportisti već dugo čekaju priliku da pokažu svoj sportski talent i svoju sposobnost te čekaju da pokažu kako oštećenje sluha nije i ne bi trebalo da bude prepreka za uspješno bavljenje sportom. Upravo na sportskim takmičenjima i turnirima gluhe osobe osjećaju se kao ravnopravni članovi našeg društva.

Kako bi se javnost upoznala sa važnošću ovog događaja, UGS u BiH u saradnji sa Informativnim centrom za gluhe pokrenuo je kampanju pod nazivom #DEAFinitivno pobjeda.

Cilj kampanje jeste prikupiti potrebna sredstva kako bi se reprezentaciji gluhih sportista BiH omogućio odlazak na kvalifikacijske utakmice u Vels. Udruženje apeluje na sve zainteresirane osobe, a posebno na biznis sektor, da daju svoju podršku, da pokažu senzibilitet prema onima koji su svakodnevno diskriminirani po nizu osnova i omoguće im da se ostvare kroz sport. Udruženje možete kontaktirati na [email protected].