{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reprezentacija gluhih sportista prvi put u historiji predstavila BiH

21.1.2018. u 12:38
435
19
Reprezentacija gluhih sportista prvi put u historiji predstavila BiH
435
U periodu od 19. do 20. januara 2018. godine reprezentacija gluhih sportista BiH u Velsu je odigrala kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo gluhih u futsalu.
U grupi sa Turskom, Velsom i Švedskom reprezentacija BiH je zabilježila pobjedu nad Velsom rezultatom 6:4 te poraz sa favoritom Turskom rezultatom 2:4 i poraz od reprezentacije Švedske rezultatom 1:5.

Na taj način plasirali su se na treće mjesto u grupi i ostali uskraćeni za priliku za učešće na Europskom prvenstvu gluhih u futsalu koje će se održati u decembru 2018. u Finskoj.

Podsjećamo Udruženje gluhih sportista u BiH zajedno sa Informativnim centrom za gluhe pokrenulo je kampanju DEAFinitivno pobjeda kako bi javnost upoznala sa ovim historijskim događajem. Naime, po prvi put u historiji reprezentacija gluhih sportista dobila je priliku da predstavlja svoju državu.

Također, ovom kampanjom Udruženje želi uticati na rušenje predrasuda o tome kako se osobe oštećenog sluha ne mogu uspješno baviti sportom. Ovo je jedan od rijetkih aspekata života u kome se osobe oštećenog sluha osjećaju ravnopravnim članovima našeg društva.

Naglašavaju kako je i sam odlazak reprezentacije svojevrstan uspjeh s obzirom da je i ovaj put izostala podrška kako države tako i biznis sektora te da je odlazak reprezentacije na kvalifikacije do zadnjeg dana bio neizvjestan.

Stručni tim Udruženja, ali i sami igrači, do zadnjeg dana su se borili i nastojali iznaći potrebna finansijska sredstva kako bi uspjeli otići na kvalifikacijske utakmice i predstavili našu državu.

Reprezentativci su pokazali izuzetnu požrtvovanost, trud i zalaganje, ali i talenat koji nažalost ovaj put nije rezultirao onako kako smo svi očekivali. Pokazali su da žele, mogu i hoće, da se sport ne sluša nego se živi i da ravnopravno mogu parirati sportistima koji nemaju oštećenje sluha.

Iz Udruženja poručuju da se nadaju da će odlazak reprezentacije na kvalifikacije konačno osvijestiti javnost o važnosti bavljenja sportom ove populacije i potaknuti društvo da se u narednim projektima ovog Udruženja aktivno uključi i podrži ih.

Nadaju se da će u narednim takmičenjima naše reprezentacije dobiti potrebnu finansijsku podršku te da će se na taj način reprezentativci moći fokusirati samo na sportske pripreme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Vjerujete li da se utrka Formule E može održati na ulicama Sarajeva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: