Igra i zabava
57

U Sarajevu upriličena "Mala škola šaha", mališani uživali uz figure i igru

Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Danas je na trgu ispred SCC-a u Sarajevu održana je “Mala škola šaha” u kojoj su učestvovali učenici sarajevskih osnovnih škola, Škole za osobe s posebnim potrebama “Vladimir Nazor” kao i mnogobrojna djeca koja su sunčani dan iskoristila za šetnju gradom.

U organizaciji Šahovskog kluba “Alpong” na trgu su postavljeni stolovi gdje su naši najmlađi sugrađani pod nadzorom nastavnika za likovnu umjetnost i muziku, šahovske figure crtali i pravili od plastelina, pjevali i plesali uz popularne maskote.

Malim posjetiocima su posebno interesantne bile šahovske figure veličine djeteta, postavljene na dva maxi šaha, a na više lokacija su se igrale partije na šahovima standardne veličine gdje je zabilježena zainteresiranost djece, ali i njihovih pratioca.

Kako se radilo o skupu koji za cilj ima promociju šaha među mladima na način da se kroz igru upoznaju sa osnovama šaha uz paralelnu inkluziju djece sa posebnim potrebama, djeca iz Škole “Vladimir Nazor” su pripremila dvije maxi šahovske figure od gipsa.

Nakon zabave ispred SCC-a, u prostorijama Šahovskog kluba “Sarajevo” djeca su igrala sa prvotimcima ovog kluba, turnir po starosnim grupama na kraju kojeg su dodijeljeni poklon-paketi, plakete i stipendije za sezonu 2019/2020 u Šahovskoj školi “Alpong” koja će biti realizovana u periodu oktobar 2019. – maj 2020. godine.

Realizaciju ovog projekta pomogli su “Sarajevo osiguranje”, “Union foods”, “Kondisa”, “Sorbit”, “Peti element”, Sarajevo city centar, Općina Centar Sarajevo a medijski partneri su: Face TV, Radio 8, Dnevni avaz i Klix.

Ukoliko ste zainteresirani za upis djeteta, dodatne informacije o školi šaha – sporta koji potiče intelektualni razvoj i logiku, možete dobiti putem telefona 062 138 556 ili svoja pitanja dostaviti na Facebook page stranici Alpong – škola šaha.