Drugačija priča
283

Posjetili smo školu Malac Genijalac u Novom Sarajevu: Mališani računaju bez digitrona, papira i olovke

Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Djeca u Bosni i Hercegovini svoj talent mogu graditi samo ako imaju sreće, a razvijanje nepoznatih skrivenih vještina je još rjeđe. Ekipa portala Klix.ba posjetila je jedno takvo rijetko mjesto u Sarajevu gdje se naši mladi ljudi mogu naučiti zaista posebnim mentalnim vještinama.

Malac Genijalac je međunarodna škola za razvoj mentalnih sposobnosti djece uzrasta od 4 do 12 godina. Škola radi po prestižnom japanskom programu "Hikari" što na japanskom jeziku znači "svjetlost", što simbolizira buđenje i razvoj naših intelektualnih potencijala. Ono što je specifično za ovaj program je upotreba drevne japanske računaljke soroban, kod nas poznate kao abakus. Već nakon nekoliko mjeseci pohađanja škole djeca mogu mentalno vizualizirati abakus u svojoj glavi i tako računati vrtoglavo velike brojeve u samo nekoliko sekundi.

Rezultat njihovog rada je izvođenje računskih operacija sabiranja, oduzimanja, množenja i dijeljenja mentalnim putem, kao i rješavanje složenih zadataka.

"Osim nevjerovatne brzine računanja, postoji još niz sposobnosti koje se razvijaju, kao što je koncentracija, vizualizacija, pažnja, fotografsko pamćenje, samopouzdanje, logika, analitičko razmišljanje. U današnjem sistemu obrazovanja lijeva hemisfera mozga postaje dominantna nad desnom, što dovodi do pada koncentracije. Djeca kod nas nauče simultano koristiti obje hemisfere, što znači maksimalno iskorištavati svoje kapacitete. Naučno je dokazano da djeca koja prođu kroz našu školu mentalne aritmetike imaju za 70 posto razvijenije fotografsko pamćenje, fokus, vizualizaciju i pažnju, što im pomaže da u budućnosti brže i jednostvnije uče i pamte", kazala nam je direktorica škole Malac Genijalac Novo Sarajevo Anela Čano-Jusupović.

Škola Malac Genijalac Novo Sarajevo je svoja vrata otvorila u septembru ove godine. Čano-Jusupović nam je objasnila uslove upisa i najavila besplatne promotivne časove.

"Uslov za pohađanje programa mentalne aritmetike je da dijete poznaje brojeve od 0 do 9, da ih zna napisati i da razumije značenje nekog broja. Prije samog upisa dijete testiramo. Ukoliko dijete nije trenutno spremno za ovaj program, roditeljima predlažemo program Numicon. To je odličan pretprogram za djecu od 3 do 6 godina. U sklopu tog programa se proces učenja i razumijevanja matematičkih pojmova odvija kroz dodir, slike i igru, djeci se na lak i zabavan način omogućava da jednostavno shvate pojam broja i osnovne računske operacije. U septembru 2019. godine smo otvorili vrata naše škole u Novom Sarajevu.

Zaista smo zadovoljni interesovanjem djece i roditelja za naše programe. Trenutno smo zvanično otvorili i zimski upis. Tokom novembra i decembra u prostorijama naše škole će se održavati besplatni promotivni časovi za djecu koja žele da upoznaju naše programe, da se upoznaju s abakusom i postanu naši novi 'malci genijalci'. Radujemo se druženju”, kazala nam je Čano-Jusupović.

Škola mentalne aritmetike Malac Genijalac radi po licenciranom programu koji je jedinstven širom svijeta. Program se zasniva na dvije naučne komponente: Total Brain Development Program (TBDP) i VAK metodi (Vizuelno Auditivno Kinestetička). Svi predavači koji predaju u školi Malac Genijalac Novo Sarajevo završili su Pedagoški fakultet u Sarajevu, te su prošli obuku mentalne aritmetike i certifikovani su. Cjelokupna nastava se odvija u ugodnoj atmosferi, a djeca razvijaju samopouzdanje i vlastitu inicijativu. Kako nam kaže njihova učiteljica Samira Muminović, djeci koja pohađaju školu Malac Genijalac u Novom Sarajevu tri školska časa, koliko nastava traje, brzo prođu.

"Djeca često komentiraju kako im nastava kod nas brzo prođe. Najljepše mi je čuti komentare roditelja čija djeca su od početka u našoj školi. Osim dobrih rezultata kod nas, djeca pokazuju napredak i u redovnoj školi, samostalno rješavajući zadatke i zadaće. Često ne žele ni da koristimo pauzu između časova, već žele da radimo više", kazala nam je učiteljica Samira Muminović.

Rad se praktikuje u malim grupama od šest do dvanaest polaznika, kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi. Škola mentalne aritmetike se sastoji od dva nivoa. Svaki nivo traje po 10 mjeseci, što obuhvata 12 časova redovne nastave u toku mjeseca (jednom sedmično tri školska časa).

Pored redovne nastave, organizuju se i časovi nadoknade, dodatne i dopunske nastave. Nastava prati klasičnu školsku godinu, a na kraju svakog nivoa polaže se test i dobija certifikat o položenom nivou.

Enes Redžepović je dvanaestogodišnji učenik Osnovne škole "Grbavica I". Kazao nam je kako je zahvaljujući ovom programu mnogo bolji u rješavanju matematičkih zadataka u školi.

"Meni se ova škola mnogo sviđa zato što učimo mnoge nove stvari, a ja inače volim matematiku. Sve što ovdje naučim mnogo mi pomaže u svakodnevnim školskim obvezama zato što mi nastavnica matematike na času dozvoljava da koristim abakus i mnogo brže, lakše i tačnije radim zadatke", rekao nam je Enes Redžepović.

U školi Malac Genijalac Novo Sarajevo najavljuju da od januara 2020. godine uvode i novi program "Pobjedničko učenje" čija su osnova mape uma koje predstavljaju kreativnu organizaciju misli koja djeci pomaže da bolje iskoriste neograničenu moć mozga. Pomoću mapa uma, koristeći slova, brojeve, boje, linije i crteže, djeca s lakoćom i uživanjem postižu izuzetne rezultate u učenju i pamćenju. Kada se sve zbroji, djeca će u školi Malac Genijalac Novo Sarajevo steći niz sposobnosti koje će im biti od velike koristi tokom cijelog života.

Trenutno je otvoren novi upis. Tokom novembra i decembra održat će se i besplatni promotivni časovi, tako da svi roditelji koji su zainteresirani mogu prijaviti svoje dijete na kontakt telefon 062/672-711, e-mail: [email protected], Facebook ili Instagramu.