Prva šahovska saga
76

Velemajstorica Vesna Mišanović: Sarajevo ćemo ponovo napraviti gradom šaha

E. B.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Šahovska velemajstorica Vesna Mišanović ovih dana boravi u Sarajevu u okviru Festivala "Grad", a posjetu glavnom gradu Bosne i Hercegovine iskoristila je da promoviše Prvu šahovsku sagu Sarajevo 2019.

Pedesetčetverogodišnja Sarajka koja već duži niz godina živi u Njemačkoj je odlučila posjetiti svoj grad i promovisati ovu drevnu igru.

Jutrošnji program počeo je u prostorijama Collegium artisticuma brzopoteznim mečom između Mišanović i FIDE majstora Rijada Burovića.

Nakon toga posjetitelji su imali priliku igrati "besmrtnu partiju" sa živim figurama koja se završila remijem, a potom je na 15 šahovskih ploča u prostorijama Šahovskog kluba Bosna Mišanović igrala protiv zaljubljenika u ovu drevnu igru.

"Ovo je tek početak 'šahovske sage'. Mi se još uigravamo radeći mnogo spontanih stvari, ali smo se već sada dogovorili koji ljudi će raditi iduće godine. Napravit ćemo Sarajevo ponovo gradom šaha", poručila je osvajačica prve šahovske medalje za Bosnu i Hercegovinu u historiji.

"U oktobru počinje mini-šahovska škola za osnovce, jedna od rijetkih u BiH i druga u Sarajevu poslije rata. ŠK Bosna je mjesto za vrhunske šahiste, a mi imamo ideju da omasovimo igranje šaha među osnovcima kako bismo imali jaču bazu", poručio je Vahidin Omanović, predstavnik Šahovskog kluba Alpong Novi Grad.

Sutra u periodu od 17 do 19 sati na okretaljci na Skenderiji bit će organizovana simultanka u tramvaju "šestici".