sport
7

U Sarajevu i još 1.372 grada takmičenje za obaranje Guinnessovog rekorda

FENA
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Sarajevo će danas sa još 1.372 grada u svijetu biti mjesto takmičenja za obaranje Guinnessovog rekorda u broju učesnika u orijentiringu.

"Međunarodna Orijentiring Federacija (IOF) u povodu Svjetskog dana orijentiringa planira danas na 2.093 lokacije u 1.373 grada okupiti 250.000 takmičara i time oboriti svjetski rekord koji do sada iznosi 213.000 takmičara", izjavio je za Fenu predsjednik Orijentiring saveza Federacije Zijad Deljo.

Po prvi put na tom svjetskom takmičenju sudjeluju mladi bh. sportisti.

U sarajevskom Velikom parku danas će u 11.00 sati početi takmičenje, a sudjelovat će 67 učenika iz 11 sarajevskih osnovnih škola. Takmičari su ranije prošli edukaciju u orijentiringu, a građani se pozivaju da svojim prisustvom iskažu podršku tom najmlađem sportu u BiH i takmičarima koji će danas biti dio svjetskog nadmetanja za obaranje Ginisovog rekorda.

Orijentiring savez Federacije BiH, iako je osnovan 2014. godine, postigao je na nekoliko međunarodnih takmičenja zapažene rezultate, a današnje takmičenje u olimpijskom Sarajevu u sklopu Svjetskog dana orijentiringa predstavlja poticaj mladim sportistima iz BiH za postizanje novih rezultata.

Međunarodna Orijentiring Federacija (IOF) ima 78 članica u šest regija. BiH je u grupi 14 zemalja jugoistočne Evrope.

Orijentiring je nastao u Skandinaviji krajem prošlog stoljeća u jedinicama švedske vojske. Prvo dokumentirano vojno takmičenje održano je 1893. u Štokholmu, a prvo civilno takmičenje 1900. godine u Oslu, kada je i nastao naziv ''orijentacija''. Popularnost stiče 1930. godine pojavom prvih pouzdanih kompasa.

Orijentiring je sport u kome takmičar samostalno uz pomoć karte i kompasa treba da za najmanje moguće vrijeme pronađe određeni broj kontrolnih tačaka. Redoslijed kontrola je već ucrtan i takmičar sam procjenjuje koji je najkraći put do svake od njih. Takmičenja se održavaju u prirodnim vangradskim okruženjima i u gradovima.