Zanimljivosti
3

U Sarajevu i još 1.372 grada takmičenje za obaranje Guinnessovog rekorda

FENA
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Sarajevo će sutra sa još 1.372 grada u svijetu biti mjesto takmičenja za obaranje Guinnessovog rekorda u broju učesnika u orijentiringu.

Međunarodna Orijentiring Federacija (IOF) u povodu Svjetskog dana orijentiringa planira sutra na 2.093 lokacije u 1.373 grada okupiti 250.000 takmičara i time oboriti svjetski rekord koji do sada iznosi 213.000 takmičara - izjavio je za Fenu predsjednik Orijentiring saveza Federacije Zijad Deljo.

Po prvi put na tom svjetskom takmičenju sudjeluju mladi bh sportisti.

Sutra će u sarajevskom Velikom parku u 11 sati početi takmičenje, a sudjelovat će 67 učenika iz 11 sarajevskih osnovnih škola. Takmičari su ranije prošli edukaciju u orijentiringu, a građani se pozivaju da svojim prisustvom iskažu podršku ovom najmlađem sportu u BiH i takmičarima koji će sutra biti dio svjetskog nadmetanja za obaranje Guinnessovog rekorda.

Orijentiring savez Federacije BiH, iako je osnovan 2014. godine, postigao je na nekoliko međunarodnih takmičenja zapažene rezultate, a sutrašnje takmičenje u olimpijskom Sarajevu u sklopu Svjetskog dana orijentiringa predstavlja poticaj mladim sportistima iz BiH za postizanje novih rezultata.

Međunarodna Orijentiring Federacija (IOF) ima 78 članica u šest regija. BiH je u grupi 14 zemalja jugoistočne Evrope.

Orijentiring je nastao u Skandinaviji krajem prošlog stoljeća u jedinicama švedske vojske. Prvo dokumentirano vojno takmičenje održano je 1893. u Štokholmu, a prvo civilno takmičenje 1900. godine u Oslu, kada je i nastao naziv ''orijentacija''. Popularnost stiče 1930. godine pojavom prvih pouzdanih kompasa.

Orijentiring je sport u kome takmičar samostalno uz pomoć karte i kompasa treba da za najmanje moguće vrijeme pronađe određeni broj kontrolnih tačaka. Redoslijed kontrola je već ucrtan i takmičar sam procjenjuje koji je najkraći put do svake od njih. Takmičenja se održavaju u prirodnim vangradskim okruženjima i u gradovima.