sport
84

Mapom ka Guinnessu: Sarajevo uz 250.000 takmičara želi oboriti svjetski rekord u orijentiringu

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevo je u srijedu zajedno sa 1.372 svjetska grada učestvovalo u obaranju Guinnessovog rekorda u orijentiringu.

U Velikom parku se okupilo 69 takmičara koji dolaze iz 11 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo. Svojim brojem dali su doprinos ukupnom broju takmičara koji će širom svijeta pokušati oboriti zanimljiv Guinnessovog rekord.

Naime, u toku 24 sata na svim kontinenstima, u 1.372 grada svijeta na 2.096 lokacija takmičit će se čak 250.000 osoba. Posljednji rekord zadan je 2013. godine kada je učestvovalo 213.000 takmičara u 1.100 takmičarskih gradova.

Tada nije bilo predstavnika Bosne i Hercegovine zbog činjenice da je bosanskohercegovačka krovna kuća orijentiringa najmlađa organizacija ovog sporta u sklopu svjetske federacije (IOF) koja postoji već 55 godina. S druge strane, Orijentiring savez Federacije BiH postoji tek od 2014. godine.

"Djecu smo obučili u dva navrata kako bi znali osnovna pravila i kako bi danas uzeli učešće u obaranju rekorda", rečeno je iz Saveza.

Pravila orijentiringa su jednostavna – takmičari se kreću po stazi sa tačno ucrtanim kontrolnim tačkama i sa specijalnim kartama i kompasima pomoću kojih se staza mora preći što kraćem vremenskom periodu.