Prva utrka 25. marta u Mostaru
0

U BiH po prvi put biciklistička liga u disciplini cross country (XC)

FENA
U Bosni i Hercegovini ove se godine po prvi put održava biciklistička liga u disciplini cross country (XC) po principu Olympic Cross Country (XCO), odnosno kružne utrke na neuređenim brdsko-planinskim stazama.

Generalni pokrovitelj lige je Škoda, te je stoga i naziv "Škoda XC liga", a organizira je MTB asocijacija Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine. Izvršni organizator lige je Udruga brdskih biciklista iz Sarajeva u suradnji s Biciklističkim klubom Mostar, Rekreativnim biciklističkim klubom Japod iz Bihaća, Biciklističkim klubom Bihać74, Biciklističkim klubom Živinice, Brdsko-biciklističkim klubom Extreme iz Tuzle, te Planinarsko-alpinističkim klubom Summit iz Banja Luke.

Prva utrka na rasporedu je u Mostaru 25. marta, a zadnja Banjoj Luci 9. septembra. Utrke će se još održati u Bihaću (22. aprila), Tuzli (10. juna), te Sarajevu (1. jula).

Pravo sudjelovanja na utrkama imat će licencirani natjecatelji u kategorijama kadeti, juniori, U23, Veterani/Masters, te nelicencirani biciklisti u kategoriji Hobby, odnosno rekreativnoj kategoriji. Sve kategorije odnose se na muškarce i žene. Kotizacija za utrku neće se naplaćivati

Utrke će se organizirati na planinskim i šumskim stazama, kolskim i zemljanim putovima, kamenitim terenima po principu kruga dužine 4 do 9 kilometara. Natjecatelji, ovisno o kategoriji, voze određeni broj krugova. Staza može da sadrži i asfaltirane dionice, ali njihova dužina ne smije da pređe 40 posto dužine staze.

Za prva tri prvoplasirana natjecatelja u svim kategorijama bit će osigurane novčane ili robne nagrade, te će im se uručiti odličja i priznanja.

Sve utrke bit će medijski praćene, a reportaže emitirane u sklopu Sportskog programa BHT1. Također, o utrkama će izvještavati i u drugi mediji koje organizatori pojedine utrke angažiraju.